Вибори та референдум у Молдові: чи прямуватиме країна проєвропейським курсом

У неділю 20 жовтня в Молдові відбулися президентські вибори, а також конституційний референдум щодо членства в ЄС. Чинний президент Майя Санду не змогла перемогти в першому турі.

Після підрахунку майже 100% протоколів Майя Санду отримала 41,9% голосів. Це означає, що другий тур президентських виборів відбудеться через два тижні. Її головний суперник, Олександр Стояногло, кандидат від проросійської Соціалістичної партії та колишній генеральний прокурор, отримав 26,3% голосів. Він походить з найбільш проросійського регіону країни – Гагаузії і перебуває під слідством за корупцію та зловживання владою.

Не обійшлось, звичайно, без втручання російської "руки" у вибори незалежної демократичної держави.

"Ми маємо чіткі докази, що злочинні групи, обʼєднавшись з російськими силами ставили за мету купити 300 тис. голосів, атакувавши нашу країну десятками мільйонів євро, брехнею й пропагандою", – зазначила чинна президетка Молдови Мая Санду на брифінгу після закриття виборчих дільниць.

Референдум

Мета Республіки Молдова – вступ до ЄС до 2030 року. Референдум 20 жовтня покликаний проголосити за допомогою Конституції, що інтеграція в ЄС є "стратегічною метою" країни, і що ідентичність молдавського народу є "європейською".

Вибори та референдум у Молдові: чи прямуватиме країна проєвропейським курсом / Фото: © Vladislav Culiomza / Reuters

"Чи підтримуєте ви зміну Конституції з метою вступу Республіки Молдова до Європейського Союзу?", – та прописане питання Референдуму.

На даний момент відомо про перевірені 98,3 % бюлетені, на яких громадяни так висловили свою думку:

  • так, підтримую – 50,03%;
  • ні, не підтримую – 49,97%.

Раніше ми писали: Тисячі грузинів мітингують за євроінтеграцію на головній площі країни (ВІДЕО)

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити