Чому шоколад "біліє" у холодильнику та що з цим робити

Багато хто помічав появу білого нальоту на плитці шоколаду чи цукерках, тож розберемося з цим явищем детальніше. Білий наліт на шоколаді – явище безпечне, проте неприємне, адже попри те, що шоколадний запах і смак зберігаються, зовнішній вигляд страждає.

Виділяється какао-масло

Жирове "побіління" пов’язане з появою крапельок какао-масла на поверхні шоколадного виробу. Найчастіше це відбувається в процесі нагрівання, коли какао-масло просочується наверх крізь пори шоколаду. Після охолодження какао-масло застигає на поверхні, утворюючи ті самі білясті плями. Жировий наліт зазвичай з’являється на виробах із гіркого або темного шоколаду, оскільки в таких видах шоколаду міститься велика кількість какао-масла.

Надмірна волога та конденсат

Цукровий наліт з’являється, коли цукор на поверхні шоколаду кристалізується. Це може статися, якщо на шоколаді збирається волога. Наприклад, ви тримаєте шоколад в холодильнику, але на декілька годин вимкнули електроенергію і на вашому шоколаді встиг з’явитися конденсат. Вода розчиняє цукор на поверхні, а потім випаровується, залишаючи білий наліт.

Частіше зустрічається саме жировий наліт, особливо, якщо шоколад в складі має велику частку какао-масла. Крім того, виникнення нальоту підтверджує вміст саме натурального какао-масла, адже його замінники не дадуть такого ефекту.

Чи можна вживати шоколад із білим нальотом?

Хоча білий наліт абсолютно нешкідливий, через розділення компонентів шоколад може втрачати свої смакові властивості: не тане у роті, створює відчуття крейди чи піску у роті. Хороша новина полягає в тому, що викидати побілілий шоколад не потрібно. Його можна "оживити", якщо трохи підігріти у мікрохвильовці або використати для приготування випічки, яка не потребує кристалічної структури твердого шоколаду.

Щоб шоколад не побілів, слід ознайомитися з правилами та терміном зберігання на упаковці, не допускати його перегріву, не заморожувати та не тримати у вогкому місці.

Раніше ми писали: Чим корисний шоколад: 4 позитивні властивості для здоров’я та настрою

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити