Сьогодні – 80-та річниця визволення України від нацистських окупантів

28 жовтня Україна відзначає 80-ту річницю визволення від нацистів. Про пам’ятну дату нагадав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Для нас це не просто дата — це нагадування про те, хто ми є і на що здатні. Пам’ять про минулі події зберігає нашу історію, формує нашу силу та єдність, надаючи нам мотивацію для продовження боротьби за свободу. Під час Другої світової війни 7,7 мільйонів українців відстоювали свободу не тільки України, але й усього світу. Близько 3,5 млн з них не повернулися додому", — зазначив голова обласної ради.

Він наголосив, що збереження пам’яті про минулі події має для нас особливу цінність, адже це не лише шана нашим предкам, а й запорука нашої сили та єдності. Та нагадав такі цифри: під час Другої світової війни було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Загальні людські втрати України оцінюються в 8–10 мільйонів людей, серед яких і військові, й цивільні.

Микола Лукашук зауважив, що українці воювали не тільки у складі армії, але й у партизанському русі, у націоналістичних організаціях, вони билися проти нацистів, захищаючи кожен клаптик своєї землі. І навіть коли весь світ падав у темряву, не зламалися, а залишилися вірними своїм ідеалам свободи: адже, звільнивши Україну, звільнили й Європу.

"Ми — нащадки людей, які, попри все, продовжували боротися і перемагати. Це наш спадок, наша відповідальність. І сьогодні, коли Україна знову протистоїть ворогу, ми продовжуємо цю боротьбу, знаючи, що свобода не дається без бою, – підсумував голова обласної ради. – Ми перемогли тоді — переможемо й зараз".

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити