Шоколад може здорожчати ще більше
Після зниження з історичного максимуму, досягнутого на початку року, ф’ючерси на какао раптово знову злетіли вгору, досягнувши цього тижня нового піку в майже 13 000 доларів США за тонну. Перспективи врожаю в Кот-д’Івуарі, що є найбільшим виробником какао, погіршуються через глобальну посуху, що загрожує поглибленням глобального дефіциту. У наступному році хвороби дерев і високий попит на шоколад можуть посилити занепокоєння щодо багаторічного структурного дефіциту, повідомляє Bloomberg.
"Рекордно висока температура світового океану "погіршує і без того складну ситуацію з урожаєм у Західній Африці, яка вже два роки страждає на екстремальні погодні умови",– зазначив видавець інформаційного бюлетеня WeatherWealth Джеймс Ромер.
Ціна на какао-боби може зрости ще більше, якщо погані погодні умови поєднаються з сезонним зростанням, каже Ромер. Дефіцит пропозиції зазвичай призводить до зростання цін перед святами, коли люди купують більше шоколаду.