• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    ТОП-3 рецепти креативних пасок до Великодня

    16 Квітня, 2025 | Рецепти |

    Великдень — це не лише свято духовного оновлення, а й справжній кулінарний фестиваль, де головною зіркою на столі традиційно стає паска. Але якщо класичні рецепти вам уже приїлись, настав час додати трохи креативу!

    Мигдальна паска

    Інгредієнти:

    • 1 кг – борошна
    • 500 мл – молока
    • 50 г – дріжджів
    • 5 шт – яєць
    • 300 г – вершкового масла
    • 200 г – очищеного мигдалю
    • 1 шт – лимон
    • 1 склянка – родзинок
    • 200 г – цукру
    • Сіль

    Покроковий рецепт

    1. Молоко потрібно закип’ятити й охолодити до температури парного. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру.

    2. До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце.

    3. З цукром потрібно збити жовтки. Додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто. Білки слід збити в густу піну і теж влити в тісто.

    4. Акуратно перемішане тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму. Дати трохи підійти.

    5. Змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами.

    6. Випікати при температурі 180 градусів.

    Паска з шоколадною начинкою

    Інгредієнти для опари:

    • 500 мл — молоко

    • 40 г — пресовані дріжджі або

    • 15 г — сухі дріжджі

    • 1 ст. л. — цукор

    • 8 ст. л. — борошно

    Інгредієнти для тіста:

    • опара

    • 2 шт. — яйця

    • 160 г — цукор

    • 10 г — ванільний цукор

    • 100 г — вершкове масло

    • 1 кг — борошно

    • 1/4 ч. л. — куркума

    • 100 г — родзинки

    • 1 ч. л. — цедра

    Інгредієнти для начинки:

    • 100–150 г — шоколадна паста (на одну паску)

    Інгредієнти для глазурі:

    • 80 мл — вершки 30–33%

    • 100 г — чорний шоколад

    Покроковий рецепт

    1. У глибоку миску влити тепле молоко, додати пресовані дріжджі та ложку цукру, розмішати до розчинення. Додати 8 ст. л. борошна (з загальної кількості), перемішати вінчиком до консистенції рідкого тіста.

    2. Накрити миску рушником і залишити опару в теплому місці на 1 годину.

    3. Додати до опари яйця, цукор, ванільний цукор, куркуму та розтоплене (не гаряче) масло. Добре перемішати. Поступово додати решту борошна, замішуючи тісто ложкою, а потім руками.

    4. Змастити руки й стіл олією, місити тісто руками 30 хв або в машині 10–15 хв. Перекласти тісто у змащену олією миску, накрити плівкою або рушником, залишити в теплому місці на 2 години.

    5. Після підйому тісто обім’яти, додати родзинки або сухофрукти та цедру, добре вимісити. Відокремити шматки тіста, сформувати кулі, викласти у паперові форми — на 1/3 висоти форми.

    6. У кожній пасці зробити невеликий отвір для виходу повітря. Накрити паски плівкою, залишити на 1 годину в теплому місці.

    7. Змастити верхівки збитим жовтком і випікати в духовці при 165°C близько 40 хвилин.

    8. Дати паскам охолонути, потім акуратно зрізати верхівки, вийняти частину м’якушки. Наповнити серединку шоколадною пастою (розтопити її і вичавити з мішка). Накрити верхівкою.

    9. Для глазурі розтопити вершки з чорним шоколадом до однорідності. Покрити верх пасок мжна глазур’ю та прикрасити мигдальними пластівцями.

    Фото: instagram.com/guculy_bakery

    Паска на кукурудзяному борошні

    Інгредієнти:

    • 120 г — кукурудзяне борошно

    • 100 г — пшеничне борошно

    • 150 г — вершкове масло

    • 100 г — цукор

    • 100 мл — вершки

    • 10 г — розпушувач тіста

    • 3 шт. — яйця

    • 1 шт. — лимон

    • за смаком — цукрова пудра

    • за смаком — цукати

    • за смаком — родзинки

    Покроковий рецепт

    1. Розм’якшене вершкове масло змішати з цукровою пудрою до однорідності.

    2. Додати 3 жовтки, збити.

    3. Додати лимонну цедру та сік половини лимона, продовжити збивати.

    4. Ввести просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, розпушувач та вершки, ще раз добре збити.

    5. Замочити родзинки на 15 хвилин, потім разом із цукатами додати в тісто, перемішати ложкою.

    6. Збити 2 білки з дрібкою солі до піни, обережно ввести в тісто.

    7. Викласти тісто у форму, заповнивши на 2/3.

    8. Випікати 50–60 хвилин при 180°C.

    Смачного!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram