• UA
  • RU
  • Ціни у чеку і на ціннику не збігаються: що робити?

    16 Лютого, 2023

    Часто виявляється, що ціни у чеку і на ціннику не відповідають одна одній. А намагаючись з’ясувати причину, у відповідь чуємо пояснення: «Акція закінчилась, нові надходження, ще не встигли змінити цінник, але у програмі вже забита нова ціна». І тільки інколи чуємо: «Вибачте, зараз все виправимо».

    Що робити у разі такої невідповідності, пояснили в Кам’янському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці зазначають: неактуальність цінників – проблема не покупців, тому Ви маєте право вимагати повернення різниці вартості, якщо вже сплатили, відмовитись від покупки або придбати товар за вказаною на ціннику ціною.

    Частиною 1-ю статті 15-ї Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено право споживача на отримання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги) та повинна містити дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції.

    Частина 3-я цієї ж статті встановлює вимоги до цінника. Так, продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов’язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції. Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

    Відповідно до пункту 8-го статті 3-ї Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, зобов’язані реалізовувати товари чи надавати послуги за наявності цінника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовій одиниці України.

    Отже, як діяти:

    Сфотографувати  цінник, залучити свідків та викликати адміністратора. Вимагати зафіксувати різницю в цінах.

    Не приймати аргумент «Ціни змінили зранку, ще не встигли замінити цінники». Це взагалі не проблема покупця.

    Додатково можете написати скаргу у Книгу відгуків та пропозицій та до Держпродспоживслужби.

    Що сказати адміністратору:

    Відповідно до ст. 691 Цивільного кодексу України покупець зобов’язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу. Отже, магазин зобов’язаний продати товар за ціною, встановленою на ціннику, або повернути кошти.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Дніпровський силач став українцем із найбільшою кількістю рекордів Гіннеса

    27 квітня у Києві відбувся Чемпіонат України зі стронгмену. Під час Ігор Дмитро Грунський з...

    Український степ гине не тільки від снарядів: території «захопили» безкрайні сміттєзвалища

    На сьогоднішній день стихійні сміттєзвалищ є великою проблемою та кількість їх щороку зростає. Саме стихійні...

    У Кам’янському налагоджено виробництво «Баггі» для потреб ЗСУ

    На одному з підприємств Кам’янського разом з волонтерами міста налагодили виробництво універсальних транспортних засобів типу...

    У Нацбанку розповіли, як працюватимуть банківські установи на травневі свята

    У пресслужбі Національного банку України нагадали: цього року на початку травня є кілька святкових та...

    Нагородили призерів та переможців екологічного конкурсу малюнка «Сучасне довкілля очима дітей»

    Нагородили дітей Кам’янського, які стали призерами та переможцями екологічного конкурсу малюнка «Сучасне довкілля очима дітей»....