Авітаміноз: як кам’янчанам впоратися з нестачею вітамінів і запобігти негативним наслідкам

03 Квітня, 2023 | Здоров'я Місто |

Тема вітамінів завжди залишається обговорюваною в суспільстві. Одне з нагальних питань, що відбувається з організмом внаслідок нестачі вітамінів? Відповідь проста – збільшується ризик авітамінозу.

Як він проявляється та які наслідки має, розповіли фахівці з Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту Кам’янського.

Доступ до фруктів та овочів у магазинах не обмежений цілий рік, і ми частіше за все, вживаємо їх у достатній кількості. Але навіть прихильники здорового харчування стикаються з авітамінозом.

Авітаміноз проявляється внаслідок тривалої нестачі одного або кількох вітамінів.

Найчастіше організму людини не вистачає навесні вітамінів А, В, С, D та E.

Серед основних симптомів:

  • лущення нігтів та шкіри;
  • поганий стан волосся;
  • хронічна млявість та втома;
  • апатія та депресивний стан;
  • сонливість;
  • головний біль.

На перший погляд авітаміноз не здається критичним, але може призвести до серйозних збоїв в організмі і вимагає грамотного лікування.

За перших симптомів дефіциту вітамінів не поспішайте до аптеки за рекламованими вітамінними комплексами, а зверніться до лікаря, який призначить необхідні аналізи, засоби лікування або профілактики, наголошують спеціалісти центру.

Можливо, це здається дивним, але й у кожного вітаміну є свої протипоказання та побічні реакції за умов передозування, тож важливо бути уважними.

Як запобігти розвитку дефіциту вітамінів?

Щоб запобігти розвитку дефіциту вітамінів, лікарі радять вчасно проходити профілактичні огляди, збалансовано харчуватися, регулярно виконувати фізичні вправи, дотримуватися режиму та більше гуляти на свіжому повітрі.

Якщо вам все ж таки діагностували авітаміноз, рекомендована доза конкретного вітаміну прописується лікарем після здачі аналізів. Адже кожен вітамін має добову рекомендовану дозу прийому, яка відповідає віку людини та її статі. Самолікування може загрожувати передозуванням вітамінами. Бережіть себе та своїх близьких! Нашій країні потрібна здорова нація!

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити