• UA
  • RU
  • Як вберегти себе і своїх тварин при загрозі радіаційного забруднення

    05 Липня, 2023

    Ми живемо в такий час, коли треба бути готовим до будь-якої надзвичайної ситуації.

    Коли є радіактивна загроза, не потрібно нехтувати базовими правилами для порятунку. Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залишайтеся в приміщенні або дістаньтеся приміщення якомога швидше. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади.

    Найактуальніші поради зібрали фахівці зоозахисної організації UAnimals.

    І найперше, що пропонується зробити – це сховатися разом із тваринами. Пам’ятайте, що вас бережуть стіни, на яких осідають радіочастинки. Тому найнижча доза опромінення – під землею і найкращим варіантом є метро, бомбосховище чи підвал будинку.
    Фото UAnimals
    Якщо ви ховаєтесь у приміщенні, то обов’язково:
    • закрийте вікна,
    • перекрийте вентиляцію,
    • вимкніть кондиціонер,
    • зачиніть двері
    • заклейте всі щілини.
    Якщо ви перебували у момент вибуху на вулиці, то помийте одразу себе та тварину з шампунем або милом. Цього буде достатньо, щоби очиститись від поверхневого забруднення. Крім того, якщо ви завчасно не попіклувалися і у вас немає дозиметра, то на ваш розсуд, можете зістригти шерсть. Цю крайню міру застосовують, якщо би дозиметр зашкалив. Потім сховайте тварину в приміщенні без вікон.

    Що їсти?

    Найбезпечнішим є корм у закритих герметичних банках, пляшках, коробках. Але перед відкриттям протріть її вологою ганчіркою. Так само протріть і миски та інші речі тварин.

    Що пити?

    Краще, щоб у вас були запаси води вдома, поки кран не можна відривати. Підійде все, що закрите і до чого не мала доступу раціація.
    • Використовувати для пиття можна бутильовану воду;
    • Важливо: водопровідна вода може бути радіоактивно зараженою, тому її пиття заборонено до надання офіційного дозволу з боку державних органів влади. Водночас цю воду можна використовувати для знезараження шкіри людей та тварин, адже концентрація радіоактивних речовин там невисока;
    • Вода, яка на момент викиду радіації була в бойлері чи туалетному бачку, є чистою від радіоактивних речовин;
    • Пам’ятайте: кип’ятіння води НЕ знижує її забруднення радіонуклідами!

    Як організувати туалет для домашніх тварин

    Будь-який вихід на вулицю людей і тварин в перші 24 години після викиду радіації та/чи до офіційного дозволу з боку органів державної влади ЗАБОРОНЕНО! Це може призвести до зараження радіоактивними речовинами. Тому необхідно організувати туалет для тварин в будівлі.

    Власникам більшості котів це зробити найпростіше. Також не буде занадто складно господарям невеличких собачок, які звикли робити “свої справи” на пелюшку. А ось у тих, хто опікується великими чотирилапими пухнастиками, одразу виникає безліч питань.

    В якості адсорбуючого матеріалу можна використати наповнювач для туалетів (якщо він на момент викиду радіації вже був в будівлі) та/чи папір (газети, книги).

    Фізіологічні виділення тварини, яка отримала радіоактивне випромінювання, можуть мати залишкові дози радіоактивних речовин! Тому після того, як тварина сходила в туалет, необхідно якомога швидше змінити наповнювач, використовуючи рукавички та захищаючи органи дихання. Помістіть використані рукавички та адсорбуючий матеріал у поліетиленовий пакет або інший контейнер, який закривається. Помістіть пакет у недоступне для інших місце, подалі від людей і тварин.

    А взагалі, рекомендують мати певний запас спеціалізованих пелюшок, які можуть бути використані у разі потреби для домашніх улюбленів.

    Чи потрібно давати тваринам йод?

    Для тварин, особливо для кішок, калій йодит небезпечний і може викликати ряд побічних реакцій, в тому числі й тремор м‘язів або судоми, кардіоміопатію. Тому, якщо тварина не мала довго тісного контакту й не знаходилася дуже близько до епіцентру вибуху, краще утриматися.
    І головне – перебувайте в укритті (чи вдома) разом зі своїми улюбленцями, допоки офіційна влада не оголосить, що можна виходити. Тоді можете відвідати ветеринара, аби пересвідчитися, що з тваринкою все добре.
    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Використання багатофункціональних спортивних комплексів у Камʼянському – безкоштовне

    “Шановна громадо! Минулого тижня до мене в соціальній мережі звернулась мешканка міста з приводу встановлення...

    15 Травня – Міжнародний день сім’ї: свято любові, підтримки та розуміння

    Міжнародний день сім’ї відзначається щорічно 15 травня. Це свято було запроваджено Генеральною Асамблеєю ООН у...

    Кам’янчани знову можуть замовляти індивідуальні номерні знаки

    Популярні серед водіїв індивідуальні номерні знаки знову доступні для замовлення, – повідомили в Міністерстві внутрішніх...

    13 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    13 травня в Україні День кульбаби. Віряни вшановують пам’ять мучениці Гликерії. Іменини святкують Яків та...

    Модна трансформація: переосмислена роль української вишиванки

    Ще пару десятків років тому вишиванка була атрибутом хіба що святкування Дня Незалежності або концертного...