• UA
  • RU
  • Кримінальний авторитет гарантував ухилянтам «зелений коридор»: СБУ заблокувала добре налагоджену схему

    14 Листопада, 2023

    Служба безпеки України викрила організатора та припинила діяльність незаконного каналу з перетину державного кордону особами призовного віку.

    Встановлено, що протиправну схему організував одеський кримінальний авторитет. За грошову винагороду він гарантував бажаючим ухилитися від мобілізації «зелений коридор» на одній з ділянок українського кордону з Молдовою.
    Організатор здійснював пошук потенційних клієнтів через особисте оточення та мережу Інтернет. Після попередньої домовленості, він отримував передплату у сумі 1 000 доларів США за допомогою крипторозрахунків. У подальшому він надсилав клієнту «дорожню карту» з відмітками маршруту на мапі.
    Зловмисник особисто супроводжував ухилянтів до населеного пункту, де вони здійснювали прихований перехід до Молдови подалі він контрольно-пропускних пунктів Держприкорндонслужби. Після незаконного перетину кордону їх зустрічали спільники організатора каналу. Їм передавався залишок оговореної суми, а ухилянтам забезпечували подальший супровід та адаптацію всередині країни.
    Такса «ділка» становила від 2 500 до 5 500 тисяч доларів США. А залежала сума від способу перетинання, яку обирав клієнт:
    • пішки,
    • плавзасобами,
    • автомобільним транспортом.
    Організатор зі спільниками вдавалися до безпрецедентних заходів конспірації для унеможливлення документування правоохоронцями їх незаконної діяльності – рухалися різними авто та маршрутами, маскувалися під таксі тощо.
    За наявною інформацією, за час функціонування каналу його послугами скористалися більше ста осіб.
    Завдяки проведеній співробітниками СБУ оперативній комбінації, вдалося задокументувати і заблокувати незаконний канал виїзду за кордон.
    Правоохоронцями під час санкціонованих обшуків за місцями мешкання фігуранта кримінального провадження знайдено грошові кошти, мобільні телефони, велику кількість сім-карток та банківських карток, які підтверджують протиправну діяльність.
    Наразі організатора каналу затримано та повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
    В рамках досудового розслідування встановлюються інші учасники незаконної схеми.
    Заходи з викриття незаконного каналу здійснювали співробітники УСБУ у Дніпропетровській області спільно з Головним оперативно-розшуковим відділом 17 прикордонного загону ім. полковника О.Жуковського Держприкордонслужби та слідчими Національної поліції Одеської області за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Відомі результати Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН 2024

    Вчора, 15 травня, під час онлайн-трансляції на YouTube-каналі Малої академії наук України було оголошено результати...

    Електроситуація: що втратила Україна і чи чекати кам’янчанам підвищення тарифів?

    Із самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну – наша енергосистема регулярно зазнавала пошкоджень та...

    15 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    15 травня в Україні День сім’ї. Віряни вшановують пам’ять мученика Пахомія. Іменини святкують Анастасія та...

    14 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    14 травня в Україні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни....

    Особливий подарунок для молодої матусі від міської влади

    До Дня матері у Кам’янському особливий подарунок отримала молода матуся, яка народила сина у пологовому...