Як зберегти продукти у холодильнику в ідеальному стані? ТОП-5 дієвих порад!
Холодильник – особливе місце у кожному домі. І не менш важливо те, як у ньому зберігаються продукти, а саме за правилами товарного сусідства.
Якщо ж не дотримуватися їх, ваша їжа псуватиметься швидше і зростання хвороботворних мікроорганізмів, що можуть спричинити різноманітні захворювання. Саме тому ділимось ТОП–5 дієвих порад, що збережуть ваші продукти у холодильнику.
№1 Кожному своє місце
Кожна з секцій у холодильнику має свій температурний режим, відповідно до цього існують певні рекомендації по організації продуктів за категоріями. Це роблять для того, що подовжити термін зберігання їжі та для того, щоб ніхто не набирав в себе чужі аромати.
Верхня поличка: місце для вже приготованої їжі, тобто що підпадає під категорії “дістав і з’їв”.
Середня поличка: продукти, що швидко псуються. Зазвичай це кисломолочні та яйця.
Найнижча поличка: ідеальна для зберігання риби та м’яса.
Дверцята холодильника: найтепліше місце. Тому його варто поберегти для спеції, води, соусів та напоїв.
Шухляди холодильника: діляться на ту, що з високою вологістю, і та, що з низькою. В ящик з високою вологістю можна класти овочі або ж продукти в папері. У відсік з низькою вологістю краще скласти фрукти (окремо від овочів).
№2 Кого не слід тримати у холодильнику
Звучить незвично, але більшість овочів прекрасно себе почувають і за кімнатної температури. Наприклад, цибуля, часник мають дуже щільну оболонку і добре зберігаються при кімнатній температурі. Картопля, морква, буряк і гарбуз зберігаються довше завдяки своїй щільній структурі, аніж інші продукти. Помідори в холодильнику втрачають свою принадність, перетворюються в кашку, тому їх потрібно зберігати на повітрі. Огірки та баклажани теж не люблять холод.
Окрім овочів, краще тримати подалі від холоду і шоколад: при низьких температурах у нього змінюється текстура, через що він перестає танути і він покривається білим нальотом. Але попереджаємо ваші фобії, цей білий наліт безпечний для людини.
№3 Зберігати закритими
Більшість вашої їжі краще тримати закритими в окремих контейнерах. Готову їжу краще тримати у скляному посуді з герметичною кришкою. Пластиковий, меламіновий, алюмінієвий та чавунний посуд абсолютно не підходить для зберігання у холодильнику.
Якщо ж у вас немає герметичного верху для тари, рекомендуємо накрити фольгою, харчовою плівкою або більш екологічним варіантом – вощанкою.
№4 Меню на тиждень
Раціональне споживання продуктів–теж не менш важливий крок. Так ви правильно розрахуєте скільки ви споживаєте їжі і які конкретні продукти вам для цього потрібні. Більш того, це допоможе вчасно використовувати певні інгредієнти, і вони не чекатимуть своєї “смерті” у вашому ж холодильнику. Спочатку тут потрібна сила волі щоб дотримуватись і виділяти на таке час, але ця гарна звичка швидко приживається.
№5 Заморожуйте все–про морозильну камеру
Для заморозки краще обирайте наступний метод: окремими невеликими порціями. Доречно також буде наклеювати стикери з датами заморозки. Це дасть вам розуміння про свіжість і що треба використовувати першим.
Насправді, заморожувати варто багато чого: свіжий нарізаний хліб, варені яйця, ягоди і нарізані фрукти. До речі, якщо після готування у вас залишилось вино- заморозьте і його в формі для кубиків льоду, використовуйте й надалі для аналогічних цілей.
Бажаємо здоров’я і смачних страв!