Що буде з організмом, якщо кожного дня їсти рис: користь та шкода продукту
Понад півстоліття назад німецький вчений Уолт Кемпнер створив експериментальну дієту, яку також назвав рисово-компотною, за допомогою неї попрощалися із зайвою вагою люди не одного покоління.
Зміст рисової дієти
Спочатку Кемпнер розробляв режим харчування для пацієнтів із прискореною або "злоякісною" гіпертензією. Авторська дієта складалася із:
- фруктового компота – на сніданок;
- рису без додавання солі, спецій або олії – на обід та вечерю.
Як додаток до обіду та вечері використовували сезонні фрукти (яблука, груші, абрикоси, персики, сливи або айву), сухофрукти (родзинки, курагу, інжир, чорнослив, сушені яблука), іноді додавали нежирне біле м’ясо і зелений чай або негазовану мінеральну воду протягом дня.
Лікар повідомив, що в самий короткий термін стан пацієнтів поліпшився: знизився артеріальний тиск, майже зник гіпертонічний криз і набряку зорового нерва, зникла серцева недостатність та інші прояви цієї смертельної хвороби.
Це лікування ґрунтувалося на його теорії про те, що нирка має як видільну, так і метаболічну функцію, і що видалення більшої частини натрію та білка з цього органу дозволило йому відновити свою нормальну здатність виконувати важливіші метаболічні функції. Тобто, кілька днів відмови від жирів та білка сприяли виведенню непотрібної рідини та шлаків.
У чому користь рису?
Рис є однією із найбільш поширених злакових культур у світі. Сьогодні рис – основне джерело поживних речовин для мільйонів людей у всьому світі. Кожен українець може знайти рис у будь-якому продуктовому магазині або супермаркеті.
Рис багатий на мікроелементи: вітаміни групи В (холін, В1, В2, В5, В6), Е, Н і РР, а також потрібні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мед і марганець, залізо, фосфор і натрій.
- Зокрема коричневий рис допомагає знизити рівень глюкози в крові та рівень інсуліну натще. Усе це стабілізує рівень енергії та може допомогти контролювати вагу. Коричневий рис зберігає шар висівок, що робить її цільнозерновою культурою і наявність у цьому шарі флаваноїдів знижує ризик таких станів, як серцеві захворювання, деякі види раку, включаючи рак підшлункової залози та шлунка, а також діабет 2 типу.
- Білий рис підтримує енергію та відновлює рівень глікогену після фізичних вправ. Спортсмени часто вибирають білий рис як джерело енергії, особливо під час заправки після тренування. Це пояснюється тим, що рафіновані вуглеводи, як-от білий рис, є джерелом швидких, легкодоступних вуглеводів, необхідних для відновлення м’язового глікогену після фізичних навантажень. Білий рис позитивно впливає на роботу кишківника і сповільнює процеси старіння шкіри. Цей злак покращує пам’ять і знижує рівень шкідливого холестерину, а наявність вітамінів групи В у прискорює ріст волосся та нігтів.
Не рисом єдиним
Безумовно, як і в будь-якого іншого продукту, рис має протипоказання. По-перше, зловживати їм не можна тим, хто має проблеми з рівнем цукру в крові. Вуглеводи у складі рису здатні викликати коливання цього показника. По-друге, у великих кількостях ця страва може спровокувати проблеми з кишківником та закрепи.
Нагадаємо, що нещодавно ми писали про лікарські рослини, які можна виростити на підвіконні.