• UA
  • RU
  • В Україні оголошено лауреатів Шевченківської премії 2024 року

    11 Березня, 2024

    9 березня у Києві відбулася церемонія нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Як повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, цьогоріч нагороду здобули 7 мистецьких робіт у 5-ти номінаціях.

    У категорії театрального мистецтва перемогла вистава Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка «Конотопська відьма» режисера-постановника Івана Уривського.

    У номінації «Музичне мистецтво» премію отримала співачка Сусана Джамаладінова (Джамала) за альбом кримськотатарської музики «Qirim».

    У цій же номінації премію також отримала композиторка Кармелла Цепколенко за низку творів, як-от кантати «Читаючи історію», «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?», дуель дует №14 та симфонія №5.

    У галузі літератури премію здобули дві поетичні збірки: «[dasein: оборона присутності]», яку творила військовослужбовиця ЗСУ Ярина Чорногуз та «Закладка», що написав воєнний кореспондент, старший лейтенант 59-ї окремої мотопіхотної бригади Дмитро Лазуткін.

    У номінації «Візуальне мистецтво» переміг художник Андрій Єрмоленко із серією робіт «Український опір».

    У категорії «Публіцистика, журналістика» Шевченківську премію отримали Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото- та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі»).

    Шевченківська премія — державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Нагороду присуджує Президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

    Раніше ми повідомляли:

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    18 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    18 травня в Україні День боротьби за права кримськотатарського народу. Віряни вшановують пам’ять святих отців...

    «Будиночок для друзів»: у Кам’янському пройде тренінг за участю ВПО

    Громадська організація «Правопростір» в межах програми «Єднання заради дії», що втілюється IREX за підтримки Державного...

    День «Х» настав: набуває чинності новий закон про мобілізацію

    Сьогодні, 18 травня вступає в силу новий закон про мобілізацію. Чого очікувати військовозобов’язаним,  читайте нижче....

    21 травня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    21 травня в Україні день чаю. Віряни вшановують пам’ять рівноапостольного царя Костянтина. Іменини святкують Олена...

    Відомі результати Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН 2024

    Вчора, 15 травня, під час онлайн-трансляції на YouTube-каналі Малої академії наук України було оголошено результати...