Розпушувач і соді: коли їх правильно використовувати при випічці

Що вибрати для ідеальної випічки – розпушувач чи соду? Ці два інгредієнти часто плутають, але вони працюють по-різному й підходять для різних рецептів.
Коли обирати соду
Соду використовують, коли у рецепті є інші кислі інгредієнти: лимонний сік, кефір, кисле молоко, ягідний сік, сметана. Така комбінація потрібна для хімічної реакції: луг в складі соди вступає в реакцію з кислими компонентами і виділяє бульбашки повітря. Саме тому тісто стає пухким і збільшується у декілька разів.
Коли обирати розпушувач
По суті, розпушувач складається з борошна, соди і кислого компоненту, з яким сода реагує. Тому розпушувач обирають для рецептів без кислих продуктів.
Сода і розпушувач можуть взаємозаміняти один одного, але не у всіх випадках це може спрацювати і ваша випічка просто не “підійметься” при випіканні.