• UA
  • RU
  • Як обрати найкращий термос і перевірити його якість

    26 Лютого, 2025 | Поради |

    26 лютого, відзначається День термоса, одного з найкорисніших і найпоширеніших винаходів.

     

    Історія виникнення термоса

     

    1892 року шотландський учений Джеймс Дьюар винайшов вакуумну колбу для зберігання зріджених газів, яка відтоді носить його ім’я. Ця колба, яка спочатку не призначалася для повсякденного використання, є основним елементом будь-якого термоса.

     

    Через кілька десятиліть, 1904 року німецький винахідник Райнгольд Бургер успішно комерціалізував вакуумну колбу. Разом з партнерами Альбертом Ашенбреннером і Густавом Робертом Пааленом він патентує колбу "Термос", що робить її першою вакуумною колбою, доступною для громадського використання. Сама назва "термос" походить від грецького слова "терме", що означає "гарячий".

     

    Схаменувшись, Джеймс Дьюар подав судовий позов проти компанії Thermos за права на торгову марку, але програв його. Згодом термін "термос" став загальним для позначення подібних товарів, а посудиною Дьюара (або просто дьюаром) досі називають ємність для тривалого зберігання речовини за певної температури.

     

    Як влаштований термос

     

    Основний елемент термоса – двостінна колба (дьюар), між стінками якої викачано повітря. Оскільки вакуум має найвищу термоізоляційну здатність, то саме завдяки цьому рідина всередині термоса тривалий час зберігає вихідну температуру.

     

    Колби виготовляють зі скла або сталі. Внутрішня поверхня скляної колби для термоса традиційно покривається шаром дзеркального матеріалу для того, щоб зменшити теплове випромінювання. Крім того, для того щоб ще зменшити перенесення тепла, скляний дьюар поміщають у корпус із високою термоізоляційною здатністю.

    Фото: pixabay.com

    Як правильно вибрати термос

    Перед покупцями, які вирішили придбати новий термос, завжди постає головне питання: "Який термос краще купити: зі скляною чи з металевою колбою?"

     

    На перший погляд, термос зі скляною колбою має низку очевидних переваг перед своїм металевим побратимом, оскільки краще зберігає тепло, ніж термос із металевою колбою.  Це відбувається завдяки меншій кількості так званих "містків холоду" – зон підвищених тепловтрат, а також завдяки внутрішньому дзеркальному покриттю скляної колби. На користь скла свідчить ще й той факт, що воно не вбирає сторонні запахи, не впливає на смак вмісту і не вступає в реакцію з рідинами.

     

    Але у скляних термосів є один істотний недолік, вони доволі крихкі, і їхня колба може тріснути в найневідповідніший момент від різкого перепаду температур або удару. Звичайно, корпус захищає тендітну скляну колбу від механічного пошкодження, але часто цього буває недостатньо. Тому в питанні довговічності та надійності скло програє металу.

    Фото: pixabay.com

    Як перевірити якість термоса під час купівлі

     

    На жаль, перевірити якість термоса та як він "тримає тепло", під час купівлі в магазині немає жодної можливості. Єдине, що можна зробити в магазині – це потрясти закритий термос. Якщо ви почуєте деренчання, то це явне свідчення того, що колба або погано закріплена, або пошкоджена.

     

    Наскільки добре термос зберігає тепло можна зробити тільки в домашніх умовах. Для цього налийте окріп у колбу термоса, закрийте його і через кілька хвилин перевірте, чи не нагрілися стінки корпусу термоса. Якщо їхня температура не змінилася, то термос хороший. Якщо ж корпус помітно нагрівся, значить, на жаль, ви стали власником бракованого товару і вам слід повернути його продавцю, на що ви як споживач маєте право за наявності чеку про покупку.

     

    Запам’ятайте, що для перевірки слід використовувати тільки гарячу воду, а не чай, каву чи будь-які інші напої.

     

    Є ще один більш поглиблений тест для перевірки ефективності термоса. Для цього залийте в нього окріп і помістіть його в холодильник на 6-8 годин. Якщо після цього вода залишається гарячою значить термос хороший.

    Фото: pixabay.com

    Як правильно експлуатувати термос

    Під час користування термосом необхідно дотримуватися кількох дуже важливих правил.

     

    Термос необхідно ретельно мити після кожного використання. Під час миття термосів не можна використовувати мочалки або абразивні засоби. Після миття треба добре висушити термос, інакше в ньому може залишитися неприємний запах.

     

    Термос не можна використовувати для зберігання молочних продуктів або готових дитячих сумішей – такі продукти можуть прокиснути.

     

    У термос із металевою колбою не слід заливати газовані напої. Вуглекислий газ, який міститься в їхньому складі, може вступити в реакцію з металом.

     

    Не слід наливати в термос гарячу рідину до самих країв, інакше може зірвати кришку.

     

    Щоб напій довше залишався гарячим, перед наповненням термос потрібно прогріти окропом. Скляну колбу потрібно прогрівати поступово, оскільки від різких перепадів температур вона може лопнути.

     

    Класичні моделі термосів не слід використовувати для заварювання чаю, оскільки чаїнки можуть забити клапан термоса. Однак нині існують спеціальні моделі термосів із ситечками всередині, які можна використовувати для заварювання трав’яних чаїв.

    Фото: pixabay.com

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram