• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    Ботулізм: смертельна небезпека в консервах та як уникнути отруєння

    Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати необхідне лікування. Причиною хвороби є ботулотоксин — найсильніша біологічна отрута, відома науці, яка виробляється бактерією Clostridium botulinum в анаеробних умовах (без доступу кисню).

    Головні джерела зараження

    Найчастіше причиною ботулізму стають продукти, виготовлені або придбані без належного санітарного контролю.

    • Зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочеві та грибні.
    • Консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені перед герметизацією.
    • В’ялені, копчені та солоні продукти домашнього приготування (особливо риба).

    Важливо! Хоча більшість випадків пов’язані з домашніми заготовками, реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, якщо були порушені технологічні норми.

    Правила профілактики ботулізму

    Для профілактики цього небезпечного захворювання необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів

    Правила при консервуванні в домашніх умовах

    Якість сировини. Використовуйте тільки свіжі, доброякісні продукти, без найменших ознак псування.

    Ретельне очищення. Перед консервуванням сировину (особливо гриби, які містять спори бактерії у ґрунті) необхідно ретельно промивати чистою проточною водою.

    Обробка риби. Чистіть рибу одразу після вилову, обов’язково видаляючи з неї кишки, де можуть бути присутні бактерії.

    Стерилізація та обробка:

    • Суворо дотримуйтесь правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів,
    • Для м’ясних та рибних консервів необхідна стерилізація при високій температурі: +115… +120 °С не менше 40-60 хвилин з подальшою герметичною упаковкою.

    Термічна обробка перед вживанням. Перед вживанням м’ясних та рибних консервів бажано піддавати їх додатковій термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури +80 °С руйнується через 5–25 хв., а за температури +100 °С — у перші хвилини.

    При зберіганні та купівлі продуктів

    • Умови зберігання. Зберігайте домашні консерви в холодильнику або іншому прохолодному місці не більше року.
    • Ознаки небезпек. Категорично не вживайте консерви зі здутих ("бомбажних") банок, адже це пряма ознака життєдіяльності бактерій, що виділяють газ.
    • Промислове виробництво. Бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблені з урахуванням профілактики ботулізму та проходять лабораторний контроль.
    • Стихійні ринки. Не купуйте копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
    • Перевірка в магазині. Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, завжди звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання та наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

    Симптоми ботулізму та негайна допомога

    Ботулізм вражає нервову систему. Інкубаційний період може тривати від кількох годин до кількох діб.

    Негайно звертайтеся до лікаря або викликайте швидку допомогу при найменшій підозрі на ботулізм, особливо якщо ці симптоми з’явилися після вживання потенційно небезпечних продуктів.

    • Порушення зору. “Сітка” або “туман” перед очима, двоїння предметів (диплопія).
    • Порушення ковтання та мови. Сильно виражена сухість у роті, тихий, гугнявий голос, важкість при ковтанні.
    • М’язова слабкість. Підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення.
    • Параліч. У важких випадках розвивається параліч дихальних м’язів, що є безпосередньою причиною смерті.

    Пам’ятайте! Навіть невелика кількість токсину може призвести до летальних наслідків. Своєчасне введення ботулінічного антитоксину — єдиний ефективний спосіб лікування.

    Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram