• UA
  • RU
  • До музею Кам’янського передали листівку часів УПА

    16 Жовтня, 2023

    Музей історії міста Кам’янське отримав унікальний експонат – листівку, надруковану з деревориту Ніла Хасевича «За Українську державу».

    У музеї розповіли історію знахідки. Отже, торік Микола Бендюк, директор Музею Шереметьєвих та керівник Арткластеру Острозької академії, багато їздив в експедиції, збирав матеріали, розшукував криївки та місця боїв повстанців з нацистськими і радянськими окупантами.

    Придбавши стару хату в селі Розваж на Рівненщині, вони разом з товаришем Олександром Гребенюком прибирали горище та знайшли сумку з повстанськими листівками та кількома документами. Микола Бендюк впізнав у гравюрах руку головного художника УПА Ніла Хасевича.

    До музею Кам’янського передали листівку часів УПА

    Близько сотні віднайдених листівок художника датовані 1949 роком. Це дереворити чотирьох видів, серед них – «За Українську Самостійну Соборну державу». Знахідка унікальна тим, що відбитки досить якісно надруковані.

    За 1949 рік повстанці виготовили майже 100 тисяч примірників друкованої агітаційної продукції, і більшість з них супроводжувалося ілюстраціями Ніла Хасевича.

    «Дякуємо панові Миколі Бендюку за поповнення музейних колекцій. До речі, листівка попередньо була фахово відреставрована», – зазначили в музеї.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити