Другий Святвечір: коли відзначаємо та що готуємо

05 Січня, 2024 |

Цього року українці вперше офіційно відзначать другий Святий Вечір, який ще називається Голодною кутею, за новоюліанським календарем. Це свято припадає на переддень Водохреща — 5 січня.

Слідом за Різдвом Христовим православні християни 6 січня відзначають Хрещення Господнє або, як його ще називають, Водохреще.

Напередодні цього свята віряни дотримуються одноденного посту. У Водохресний святвечір добре піти до храму — там цього дня проходить святкова служба, яка завершується великим освяченням води. Її зазвичай забирають із собою, нею окроплюють оселю і зберігають протягом усього року.

Після церкви наші пращури проводили ще один цікавий ритуал. З настанням темряви родина виносила з дому «дідуха» й вщент спалювала його десь в саду чи на городі, адже попіл вважали корисним для майбутнього урожаю. Ця традиція — своєрідний ритуал прощання із зимою та закликання весни, адже минула вже добра половина холодної пори. А потім сім’я збирається за пісним столом.

Які страви готували на другий Святвечір.

На противагу Різдву з його 12-ма стравами, на Голодну кутю на стіл ставлять непарну кількість пісних страв. Чітко визначеного числа немає. Але найчастіше зустрічається цифра 7 — можна більше, головне, щоб дотримувалась умова непарності.

Як і на Різдво, головною на столі є кутя. Проте на Водохреще готують «голодну» кутю із зерен пшениці, лише з маком, родзинками, цукром чи медом. Сухофруктів, горіхів, цукатів не додають.

Традиційно на столі стоїть узвар. Його готують із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок. У багатьох традиціях ним заливають кутю.

На стіл подають пісний борщ – без м’яса та на овочевому бульйоні. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка – невеликі пельмені із тіста з грибною начинкою.

Також традиційно їдять вареники. Є чимало видів начинок, тож приготувати їх пісними зовсім не складно. Найчастіше роблять їх із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти (з фруктами та ягодами).

Однією з основних страв на Водохреще здавна вважалися голубці з овочами та рисом. На сьогоднішній день можна приготувати різні варіації пісних голубців, наприклад, з листя савойської капусти та начинкою з філе судака.

Також популярністю користуються рибні страви.

В цей день радять відмовитись від алкоголю, екзотичних фруктів та нетрадиційних страв. Зате на столі може бути чимало солодкої випічки: різноманітні пироги, оладки, млинці та обрядове печиво «Хрести». До речі, із цим печивом пов’язано безліч прикмет. Наприклад, якщо «хрести» недопеклися або пригоріли, то вони принесуть смуток, душевні травми, хвороби – тому таке печиво не можна подавати до столу, а краще згодувати птахам. Якщо – навпаки, добре пропечені, жовто-рожеві, то найближчий рік у сім’ї пануватимуть добробут, а її члени будуть здорові та щасливі. А якщо людині попався «хрест» з надломами та тріщинами, то він пророкує зміни у долі, труднощі.

Народні традиції 5 січня

Цього дня пекли в печі коржі з пшеничного або кукурудзяного борошна і додавали до корму худобі. Вірили, що це захистить тварин від хвороб та нечистої сили.

Для дітей у свято 5 січня пекли печиво у формі птахів та звірів.

Також за народними повір’ями прийнято в цей час малювати на будинках крейдою хрести – нібито це захистить від нечистих сил

Заборони другого Святвечора

На Другий Святвечір християнам заборонено вживати їжу протягом усього дня. Однак, крім цього, є ще ряд речей, які заборонено робити на Голодну кутю:

  • У цей день заборонено прати будь-які речі. Це пов’язано з тим, що раніше господині полоскали білизну у ріці. Саме на Голодну Кутю вода у річці ставала свяченою, як і будь-яка вода у домі чи надворі.
  • Не можна лаятися з родиною та близькими людьми. Якщо в домі на Святий вечір будуть пролиті сльози, то варто чекати нещастя на весь рік.
  • На Другий Святий вечір заборонено запрошувати померлих до столу. На перший Святвечір на стіл кладуть додаткове столове приладдя для тих, хто вже помер, а також дмухають своє місце, щоб не сісти на гостя з потойбіччя. На Голодну кутю цього робити не можна, щоб померлі не залишались на весь рік і не шкодили живим.
  • Також не можна класти ложку на стіл, не закінчивши вечері, і вставати з-за столу раніше за інших членів родини. Якщо порушити заборону, то весь рік проведете далеко від дому і ніяк не знайдете собі місця в цьому світі.

Прикмети погоди на 5 січня

  • Яка погода на Святвечір, такою вона буде і на Масницю.
  • На небі зірки — до сильних морозів найближчим часом.
  • Багато зірок на небі — влітку буде гарний врожай пшениці та гороху.
  • Завірюха — в квітні буде вітряно.

У народі існує обряд, щоб «побачити» Хрещення Господнє: наливали в чашку води і опівночі дивилися — сколихнеться чи ні. Якщо сколихнулася, потрібно йти на вулицю і дивитися небо, а говорили так: «Побачиш сполохи — проси хоч Царства Небесного, все здійсниться».

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити