• UA
  • RU
  • Маленькі кам’янчани виготовляли писанки в Музеї історії міста 

    15 Квітня, 2023

    Писанка – невід’ємний атрибут великодніх свят. І як Великдень символізує перемогу добра над злом та життя над смертю, так і писанка означає початок або народження життя.

    Підтримують традиції і у Музеї історії міста Кам’янське. Вже десятий рік поспіль у Чистий четвер тут відбувається священне дійство з розпису писанок, а долучитися до створення символу України можуть всі охочі.

    Маленькі кам’янчани виготовляли писанки в Музеї історії міста 

    Семантика і риторика Великодня полягає у тому, щоб очистити не тільки тіло, але й душу. А відтак створення писанки повертає людину до Сонця, життя, його безсмертя; любові та краси; весняного відродження; добра, щастя та радості.

    Писанки знаходили ще в похованнях скіфів та давніх слов’ян, тоді як у християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння.  Кожен орнаментальний мотив на писанці має певне сакральне значення, скажімо, трикутник означає Божу Трійцю, ружа символізує любов, крапки – сльози Діви Марії, тоді як вічнозелене дерево – символ молодості.

    У неспокійному сьогоденні України писанка – це ще й своєрідний образ надії на перемогу над окупантським злом, переконана директорка музею Наталія Буланова.

    «З покоління у покоління мистецтво писанкарства дійшло й до наших часів, хоча в радянський період дуже переслідувалося. Але коли Україна стала незалежною, це мистецтво розпису писанок почало відроджуватися. На жаль, наразі триває війна, але все одно ми намагаємося пророкувати наше майбутнє, очищати українську землю від ворога та рухатися далі», – розповіла Наталія Буланова.

    За її словами, символіка писанок на Січеславщині доволі різноманітна: «Приміром, сварга – це перевернута свастика, яка символізує рух Сонця. Також є символи, що означають засіяне поле, різноманітні символи долі. Деякими писанками зі стародавньою символікою сьогодні поповнилася й колекція музею. Їх, уже із своєї авторської колекції, передала Ганна Івашина».

    Маленькі кам’янчани виготовляли писанки в Музеї історії міста 

    За традиціями, до світлого Великодня у кожній українській родині має бути власноруч розписана писанка. Не на словах знає про цю традицію і керівниця художньої студії «Пікассо» з Кам’янського ліцею №2 Ганна Івашина. Секрети писанкарства жінка перейняла від своєї мами-волинянки. Теплотою спогадів пані Ганна повертається у момент дитинства, коли всією родиною виготовляли диво-писанки. Свої знання майстриня вирішила передати кам’янчанам, тож другий рік поспіль у Музеї історії міста проводить майстер-клас із створення писанок, а допомагає їй донька Софія.

    На думку Ганни Івашиної, заняття писанкарством неабияк корисно для діток, адже розвиває уяву, моторику, а ще наповнює дитячу душу спокоєм та рівновагою.

    Маленькі кам’янчани виготовляли писанки в Музеї історії міста 

     

    «Робота з писачком прирівнюється до ювелірної, – каже Ганна Івашина. – Більше того, ми будемо використовувати для розпису гарячий віск, тож дітям треба бути дуже обережними, щоб не обпектися. А ще дітки повинні бути уважні, робити все в тиші та обов’язково з гарними думками».

    Маленькі учні 2-А класу з ліцею №16 від творчого заходу в захваті. Для всіх це перше знайомство з писанкарством, тож діти з нотками азарту виводять писачком символічні елементи. Серед них юний учасник майстер-класу Марк Кошкін.

    Маленькі кам’янчани виготовляли писанки в Музеї історії міста 

    «Я намалював зірку, тому що це символ любові. Писанку я подарую родині, яку дуже сильно люблю», – зізнався хлопчик.

    З усього плетива орнаментів, які використовує малеча, з цих простих на перший погляд мотивів, на писанці складається мальована молитва про світло перемоги, злагоду і мир, які так необхідні сьогодні зболеному війною всеукраїнському серцю.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити