Музей Кам’янського готує виставку «Врятовані старожитності»

04 Квітня, 2024 |

У Музеї історії міста Кам’янське готується нова виставка, яка має актуальну назву «Врятовані старожитності».

Як розповіли в музеї, її актуальність пов’язана не тільки з порятунком співробітниками музею та шанувальниками старовини пам’яток археології, палеонтології та геології під час війни Росії проти України, що триває й сьогодні, але й з подіями, що відбувалися в минулі роки й являли собою загрозу для історико-культурної спадщини України. Передусім це гідробудівництво на Дніпрі, зокрема спорудження Дніпродзержинської ГЕС, розпочате в 1956 році.

Програма гідроенергетичного освоєння Дніпра несла в собі велику загрозу пам’яткам історії та культури, однак поряд з тим вона надала нові можливості для їх археологічного вивчення Дніпровською експедицією Інституту археології АН УРСР під час розвідок на правому березі Дніпра від селища Романкового до села Табурище Ново-Георгіївського району Кіровоградської області. На виставці будуть представлені матеріали Романківської середньопалеолітичної стоянки мисливців на мамонтів, виявлені впродовж 1957–1961 рр. під час будівництва Дніпродзержинської (нині – Середньодніпровської) ГЕС.

Музей Кам’янського готує виставку «Врятовані старожитності»

Подальші періоди прадавньої історії, від неолітичної VІ – ІV тис. до н. е. до козацької ХVІІ–ХVІІІ ст. доби, ілюструють артефакти із зони затоплення в районі Дніпровокам’янки Верхньодніпровського району, передані краєзнавцем Василем Сідаком. Знахідки із зруйнованого нинішньою війною поселення черняхівської культури 2–4 ст. н. е. на Кіровоградщині, подібного до того, що знаходилося в районі старого Романкового, передані військовослужбовцем ЗСУ Романом Друзем. Геологічне минуле України представляють мінерали та гірські породи, зібрані на Тернопільщині, Чернігівщині та Вінничині й передані військовослужбовцем Петром Круком.

Серед експонатів – агати, жеода, обсидіан, імпактити (метеоритні гірські породи); зразки давньої кераміки, кам’яні, кістяні, бронзові та залізні знаряддя праці, зброя, ритуальні речі, прикраси кам’яної доби та бронзи, періоду скіфів і сарматів, києво-руського та козацького часів.

Виставка відкриється напередодні Дня пам’яток історії та культури, який щорічно відзначається 18 квітня.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити