Ніна Матвієнко: чи легко бути душею української пісні?

14 Жовтня, 2023 |

8 жовтня не стало легенди української пісні, народної артистки України Ніни Матвієнко. До свого 76-го дня народження співачка не дожила 2 дні. 11 жовтня відбулося поховання артистки, а попрощатися із Ніною Митрофанівною до Національної філармонії у Києві прийшли сотні людей. У чому феномен Ніни Матвієнко та чому її пісні називають ліками душі, дізнаєтеся у матеріалі.

Мрія співати, як порятунок

Ніна Матвієнко народилася в селі Неділище, що на Житомирщині. П’ята серед 11-ти дітей, Ніна завжди була привітною, добре ладнала з людьми та обожнювала співати, цей талант передався їй від мами Антоніни. Із 4 років доглядала молодших братів і сестер, пасла худобу, одного літа навіть "наймитувала" в дядька Архипа в сусідньому хуторі Гонорино.

"Я в такій сім’ї народилась, — зізнавалася співачка, — що в дитинстві нічого людського не бачила. Тільки й свята, коли тато не був п’яним і вони з мамою співали…".

У віці 11-ти років дівчинку, через матеріальну скруту, віддали до школи-інтернату. Там, вона неодноразово зазнавала принижень з боку вихователів, часто Ніну рятувала мрія – співати.

Автентика виконання стояла на заваді

Через автентичну манеру виконання Ніні Матвієнко відмовляли у співпраці, але мрія була сильнішою. Тільки 1966 року Матвієнко нарешті записалася в студію Хору імені Григорія Верьовки. А з 1968 року, по закінченні вокальної студії при хорі, і аж до 1991 року, була його солісткою. У 1971 році вийшла заміж за кохання всього свого життя Петра Гончара. У шлюбі з яким народила синів Івана, Андрія та доньку Антоніну.

Літераторка та акторка

Окрім музичного таланту, Ніна Митрофанівна добре зналася на літературному слові. Мала диплом філолога Київського національного університету імені Тараса Шевченка.  У 2003 році вийшла біографічна книжка "Ой виорю нивку широкую", де подано понад 250 народних пісень і творів українських композиторів, а 2004 року вийшла книга спогадів "Уже так не буде, як є". Також Ніна Матвієнко грала у театральних виставах та навіть знімалася в кіно. Фільмографія артистки, окрім біографічних фільмів, нараховує сім ролей, переважно епізодичних.

Завжди з Україною

Ніна Матвієнко була учасницею майдану 2004 року та Євромайдану, а в 1998 році навіть балотувалася до Верховної ради України. У період радянщини, коли говорити українською було своєрідним подвигом, не боялася співати "Ой Роду наш красний". А коли розпочалася повномасштабна війна говорила:

"Сьогодні ми дивуємо світ… духом, незламністю та патріотизмом! Такого ще світ не бачив! І ми їх навчимо, як любити свої землі!".

Творчі колаборації

Співачка співпрацювала з низкою відомих композиторів, серед яких Мирослав Скорик, а ще, незважаючи на поважний вік, йшла на сміливі творчі колаборації з гуртом ТНМК та співаком Дмитром Монатіком. Часто виступала із своєю донькою Антоніною Матвієнко. Незабутньою є її озвучка культового українського анімаційного фільму "Мавка. Лісова пісня", там Ніні Митрофанівні дісталася надважлива роль оповідачки.

 

"Щастя усім – дай Бог…"

Найвідомішими піснями у виконанні Ніни Матвієнко стали "Колискова", "Квітка-душа", "Сміються плачуть солов’ї", "Сіла птаха", "Що то за предиво", "Ой Летіли дикі гуси", але одна найулюбленіших для мільйонів українців все ж таки "Квітка-душа". Кожне слово цієї пісні наповнене невимовно сильною енергетикою, що створює відчуття світла і легкості лету. А слова приспіву – своєрідне послання народу: "Весен і зим – дай Бог! Віри і сил – дай Бог! Щастя усім – дай Бог!". Вчиталися, відчуваємо тепло, піднесеність, надважливі речі у нашому сьогоденні неспокою, а ще… Дякуємо нашій Ніні за відкриту співочу Душу. Назавжди у серці!..

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Лівобережжя Кам’янського у вихідний осінній день (фото)

Вже другий тиждень осінь панує у рідному місті. Всі помітили як дерева змінили своє вбрання...

Покоління тих, кому болить: Океан Ельзи презентував новий сингл (ВІДЕО)

Публіці представлений перша пісня нового україномовного альбому гурту Океан Ельзи, сингл має назву "Мукачево". Ця...

ТОП-3 популярних сучасних книг від Бібліотеки на Шевченка

Сучасні популярні книжки вражають різноманіттям жанрів та тематик, задовольняючи різні смаки читачів та віддзеркалюючи сучасні...

"Мир" запрошує кам’янчан та гостей міста на кращі кінопрем’єри

Комунальний заклад Кам’янської міської ради "Кіноконцертний зал "Мир" пропонує глядачам нові зустрічі в сучасному кінозалі....

Хакер-самоук із Камʼянського зламав дані понад 10 000 користувачів

Правоохоронці Дніпропетровщини викрили і припинили протиправну діяльність 25-річного хакера-самоука з міста Камʼянське. Про це повідомили...