• UA
  • RU
  • Сграфіто на вулиці Широкій: хто був його автором?

    31 Січня, 2022

    Проходячи або проїжджаючи по вулиці Широкій у Кам’янському, кожен звертав увагу на мистецьку роботу, яка прикрашає корпус міськводоканалу. Виконана вона в техніці сграфіто, тобто складається з кількох шарів кольорової штукатурки, розкритих на різній глибині. Автором цього твору є визнаний майстер, художник Віктор Миколайович Зубков.

    Народився майбутній митець у Луганську в 1950 році, згодом родина переїхала до Дніпродзержинська. З дитинства Віктор захоплювався малюванням. Згодом йому вдалося вступити на художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту, після закінчення якого в 1979 році він повертається до міста на Дніпрі.

    Із 1981 по 1995 рік Віктор Зубков працює на міському художньо-виробничому комбінаті, тож створює як станкові, так і монументальні твори. Саме до цього періоду належить і сграфіто на будівлі водоканалу.

    Із часом художник перейшов від графіки до живопису та став відомий переважно як автор ефектних композиційних портретів, здатних передати настрій та миттєве почуття. Колеги згадували його як дуже скромну людину, разом з тим надзвичайно віддану мистецтву.

    За своє життя художник брав участь у численних міських, обласних, всеукраїнських виставках. Його твори перебувають у багатьох колекціях в Україні та за кордоном. І саме пензлю Зубкова належить галерея портретів очільників міста різних літ, розташована у вестибюлі міської ради.

    Митець скоропостижно пішов з життя в 2016 році. На будинку №5 на вулиці Йосипа Манаєнкова (колишній Комунарній), де мешкав Віктор Миколайович Зубков, нині встановлено пам’ятну дошку.

    Читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити