ТОП-3 збірки сучасної української поезії від Бібліотеки на Шевченка

08 Червня, 2024 |

Сучасна українська поезія вражає своєю різноманітністю тематики та стилів, віддзеркалюючи складність сучасного життя та глибину національного духу. Вона відома своєю виразністю, чуттєвістю та глибоким зв’язком з історією та культурою України. Бібліотека на Шевченка пропонує топ-3 збірки, які розкриють вам поетичну душу наших сучасників.

Наталка Білоцерківець, «Ми помрем не в Парижі»

До збірки однієї з найважливіших сучасних українських поетес увійшли вірші з усіх її збірок: «Балада про нескорених» (1976), «У країні мого серця» (1979), «Підземний вогонь» (1984), «Листопад» (1989), «Алергія» (1999), «Готель Централь» (2004). Це найповніше на сьогодні вибране авторки.

Маріанна Кіяновська, «Блискавка зустрічає воду і вітер»

Нова поетична книжка Маріанни Кіяновської – це не просто рефлексії на події сучасного етапу війни Росії проти України, а цілісне ліро-епічне полотно, глибоко закорінене в українській і світовій культурі, від Вергілія і Шевченка – до пісень «Бітлз» і «Мертвого Півня». Видання побудоване як продовження її попередньої збірки «Бабин Яр. Голосами», бо війна – щоразу війна, геноцид – щоразу геноцид, боротьба з ворогом і віра у перемогу – це завжди боротьба з ворогом і віра у перемогу, навіть якщо все, що у тебе є, – небо над головою, земля під ногами, ти сам, твій розум і твоє людське серце.

Сергій Жадан, «Життя Марії»

Найлегше заняття в часи війни – ненавидіти чужих. Найважче – досягти порозуміння. Навіть зі своїми. Але треба намагатися, інакше війна ніколи не закінчиться. А щоб порозумітися, необхідно розмовляти. З ким завгодно, як завгодно і про що завгодно. Головне – не втрачаючи людяності, тобто любові й уваги. У поетичній збірці «Життя Марії» Сергій Жадан розмовляє – про найдорожчі листи і спалені мости, втрачені місця і зруйновані міста.

ТОП-3 збірки сучасної української поезії від Бібліотеки на Шевченка

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити