• UA
  • RU
  • У Кам’янському відкрилася виставка репродукцій робіт Ніла Хасевича

    12 Червня, 2023

    У Музеї історії міста Кам’янське відкрилася плакатна виставка репродукцій Ніла Хасевича – художника Української Повстанської Армії, автора сотень графічних робіт, листівок, портретів вояків та командирів УПА, дизайну повстанських нагород та банкнот «бофонів».

    Як зазначають у музеї, ці роботи є взірцем повстанського мистецтва. Створені в бункерах та криївках, у підпіллі, вони сповнені духом боротьби за волю українського народу. Ніл Хасевич, який ще в дитинстві втратив ногу, зберіг життєдайну жагу до боротьби. 1942 року, уже на той час знаний художник, він долучається до лав УПА.

    Його твори – це витонченість ідей, сенсів та виконання. А ще відображення величної жаги до перемоги, вираженої в його словах: «Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних та здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива».

    Радянські каральні органи почали справжнє полювання за митцем. Ніл Хасевич загинув у бою в 1952 році, до останнього подиху залишившись вірним боротьбі за таку омріяну тоді Українську державність.

    Після ознайомлення з експозицією охочі зможуть перевірити свої знання у настільній грі «УПА – відповідь нескореного народу», підготовленій Українським інститутом національної пам’яті.

    У Кам’янському відкрилася виставка репродукцій робіт Ніла Хасевича

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити