• UA
  • RU
  • У Кам’янському заново прочитували Лесю Українку

    05 Липня, 2023

    У Центральній міській бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулося засідання літературного клубу «Світогляд». Цього разу організатори презентували спраглим до художнього слова кам’янчанам творчість Лесі Українки з її культовою поемою «Одержима».

    У літературному клубі Кам’янського по-новому прочитували Лесю Українку

    Поему «Одержима» Леся Українки написала в 1901 році в ніч смерті близького друга Сергія Мержинського. У творі майстерно розкрито переживання дівчини Міріам, одержимої порятунком Месії. Відтак можна прослідкувати поєднання філософських та автобіографічних мотивів.

    «Це дуже глибокий твір світового рівня. Більше того, літературний критик Микола Євшан казав, що до біблійної теми зверталися багато світових письменників, але Леся Українка стоїть понад ними, – зазначила представниця літературного клубу «Світогляд» Валентина Недвига. – Вона змушує замислитися, до якої межі ми можемо ненавидіти, чи можемо ми прощати, а також що потрібно для того, щоб прощати».

    У літературному клубі Кам’янського по-новому прочитували Лесю Українку

    Поему «Одержима» розглядали й на засіданні літературного клубу в Дніпрі, що викликало палкі дискусії, зокрема серед молоді.

    «До нас завітали молоді люди, і нам, світоглядовцям, було дуже цікаво, як поему сприймає молодь. Активно обговорювали тему друзів та ворогів, реакції на дружбу і ворожість, словом, було багато питань, на які ми намагалися їх підштовхнути», – розповіла пані Валентина.

    У літературному клубі Кам’янського по-новому прочитували Лесю Українку

    У Кам’янському також не обмежилися суто прочитанням. Осмислене, наповнене та відчуте активно обговорювали учасники клубу.

    Радіє кожній зустрічі світоглядівців і постійна представниця літературного клубу «Світогляд» Христина Лондарь. Вперше з поемою дівчина ознайомилася під час навчання у педагогічному коледжі, а коли прочитала її вдруге, враження колосально змінилися.

    У літературному клубі Кам’янського по-новому прочитували Лесю Українку

    «Я помітила, що у поемі переважають два основних кольори – це чорний і червоний, тобто кров і ненависть, яка дуже переважала в душі Міріам. Вона з ненавистю ставилася до ворогів, що забороняє Святе Письмо, бо треба любити своїх ворогів та поважати їх», – поділилася враженнями Христина.

    Наступного разу організатори літературного клубу запрошують на розгляд філософської повісті Альбера Камю «Падіння». Запевняють: поле для дискусії та осмислення цього твору неозоре, тож усім поціновувачам високого слова пропонують доєднуватися.

    У літературному клубі Кам’янського по-новому прочитували Лесю Українку

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Богородичні ікони на ящиках від набоїв: у Києві відкрилася незвична виставка

    Напередодні Дня Матері у Великій лаврській дзвіниці Києво-Печерської лаври за ініціативою Міністерства культури та інформаційної...

    Юна піаністка з Кам’янського стала переможницею всеукраїнського конкурсу

    ІІ Всеукраїнський двотуровий фестиваль-конкурс мистецтв «Дивограй» відбувся у Києві. Учениця фортепіанного відділу Мистецької школи №2...

    Кам’янські танцюристи гідно представили місто на всеукраїнському фестивалі

    11 травня у місті Дніпрі на базі КДЦ «Дніпропрес» відбувся X Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва...

    Культурна афіша Кам’янського з 16 по 22 травня

    Програма заходів у закладах культури міста Кам’янське з 16 по 22 травня 2024 року Академічний...

    Кам’янський міський голова привітав бібліотеку імені Шевченка з 90-річчям

    Сьогодні своє 90-річчя відзначає Міська публічна бібліотека імені Т. Г. Шевченка в Кам’янському. Міський голова...