• UA
  • RU
  • «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила з рідними містами

    27 Липня, 2023

    У Музеї історії міста Кам’янське в рамках нового проєкту «Літня школа гідів» відбувся черговий воркшоп – «Я розповім тобі про свій край». Учасники з Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Миколаєва та Кам’янського ділилися наративами про свої краї.

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    У музеї людно – хлопці та дівчата, переважно 14-18-ти років, прийшли на заняття «Літньої школи гідів». Директорка музею Наталія Буланова каже: результати першого воркшопу приємно вразили, діти вмотивовані новим захопленням.

    «Учні цієї школи мали тренінг за участю психолога Олени Клименко, коли вони всі сіли в коло і кожен ділився своїми емоціями, своїми страхами, надіями і мріями. Також відбувся воркшоп «Як розговорити предмет», під час якого музейні співробітники розповіли про те, що музейний предмет має полісемантичність, тобто він багатозначний і складається із видимої та невидимої частин».

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    Ця зустріч обіцяла бути не менш цікавою. Знайомимося із Михайлом Лисиченком. Хлопцю 16 років, він із Краматорська, дистанційно навчається у місцевому фаховому коледжі.

    «Історія – це моє хобі, тож коли побачив у Інтернеті, що є набір до Літньої школи гідів, одразу записався. Хочу познайомитися із цікавими людьми, які теж захоплюються історією».

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    Михайло зізнається: історією захоплюється з першого класу, тож не дивно, що за рік проживання в Кам’янському вже досконало вивчив історію міста в 20-му столітті та в період Другої світової війни. Тепер хоче, щоб і про його рідний Краматорськ дізналися більше.

    «На презентації про Краматорськ я розповім про зв’язок Краматорська з Кам’янським, короткий огляд історії міста – від давніх часів до сучасності, а також окремо розповім про те, як війна Росії проти України вплинула на Краматорськ».

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    А от Ельза Ревенко прийшла на захід із подругою Софією. Дівчина – уродженка Кам’янського, але якийсь час проживала в Миколаєві, тож розповіла саме про це місто:

    «Я вирішила не звертати увагу на конкретні історичні місця Миколаєва, а більше розповісти про економіку міста, освіту, чим Миколаїв пишається, скажімо, в культурному плані. Мені дуже подобається подорожувати, фотографувати красиві місця. До речі, у нас 2 серпня буде цікава поїздка, тож хочу поїхати і дізнатися щось нове».

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    Першою своє місто презентувала Анжеліка з Авдіївки. Далі харизмою захопив зал Микита Петухов. Змістовно і цікаво, за словами слухачів, розповів про Краматорськ вже знайомий нам Михайло. До речі, перед всіма присутніми після завершення виступів було нелегке завдання – обрати 5 кращих промовців.

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    Наталія Буланова акцентувала увагу на важливості воркшопу, адже учасники розповідали про історичні місця, які зафіксувалися у їхній пам’яті, але які вони змушені були покинути, знайшовши у Кам’янському свою нову малу Батьківщину:

    «Мені дуже імпонує щирість хлопців та дівчат. Навіть якщо ці розповіді не є фаховими, тому що учасники Літньої школи гідів не є істориками, але вони діляться своїми емоціями. Також вони розповідають про те, що у них найбільше зафіксувалося у пам’яті, а це дуже важливо – створювати такий пам’яттєвий дискурс».

    «Я розповім тобі про свій край»: у музеї Кам’янського молодь знайомила зі своїми містами

    Наступний захід відбудеться вже цієї суботи і буде не менш пізнавальним та насиченим, адже учасників чекатиме історичний квест в експозиції музею «Від давніх слов’ян до сучасності». Нагадаємо, що проєкт «Літня школа гідів» реалізується за фінансової підтримки програмою Culture Helps, яка імплементується громадською організацією «Інша освіта» спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Естрадний хор із Кам’янського став лауреатом всеукраїнського конкурсу

    16 квітня в Києві за підтримки громадської організації «Динаміка успіху» та Благодійного фонду «Українська формула...

    Музей Кам’янського проводить пізнавальні заходи для молоді

    Травень у Музеї історії міста Камʼянське розпочався з уроків історичної памʼяті про Другу світову війну,...

    Юні музиканти з Камʼянського стали лауреатами міжнародного конкурсу

    Цього тижня стали відомі результати Міжнародного двотурового фестивалю-конкурсу «Весняна феєрія талантів», який відбувся в квітні...

    Здобутки юних кам’янчан відзначили на багатожанровому фестивалі-конкурсі

    Наприкінці квітня в місті Подільську відбувся XIIІ Обласний відкритий багатожанровий фестиваль-конкурс «Джерело надії» для дітей...

    Юних камʼянчан запрошують взяти участь у конкурсі малюнків до Дня матері

    Громадська організація «Молода Бджола» оголошує старт конкурсу малюнків «Моя мама – найкраща» до Дня матері....