• UA
  • RU
  • Ананаси у Кам’янському: де, які та в яку ціну

    12 березня відзначають незвичне і смачне свято – Всесвітній день ананаса. Це свято народилося завдяки пропозиції селекціонерів  компанії Fresh Del Monte, після того, як вони вивели у 1970 році новий сорт ананаса під назвою "Den Monte Cold", який вирізняється з-поміж інших своїм незвичним смаком та збільшеним вмістом вітаміну С. А уперше День ананаса відсвяткували на Гаваях – батьківщині цих солодких плодів.

    Сьогодні на честь свята ми зібрали кілька цікавих фактів про ананаси, а також провели моніторинг цін на свіжі й консервовані ананаси у Кам’янському.

    Дивовижний плід від Христофора Колумба

    Як відомо, Христофор Колумб не тільки відкрив Америку, але й привіз з далекого континенту чимало екзотичних овочів і фруктів, у тому числі й ананас, який члени експедиції знайшли у 1493 році на одному з відкритих ним островів. Навіть сама назва цього тропічного плода "ананас" свідчить про його походження й у перекладі з мови одного південноамериканського племені означає "дивовижний плід".  До речі, фахівці до цього часу не вирішили, до чого зарахувати ананас: до овочів або фруктів.

    Ананаси в Україні

    У 19 столітті ананаси намагалися вирощувати і в Україні, яка у ті часи входила до складу Російської імперії. На південному заході країни масштаби культивування цих плодів дійшли до промислових. Свого часу з України до Європи щорічно експортувалося до 50 тонн ананасів. Але через складність вирощування цього екзотичного фрукта в незвичних для нього умовах та високі витрати цей бізнес не знайшов подальшого розвитку в нашій країні. Наразі ананаси в Україні вирощують у деяких регіонах теплицях у невеликій кількості.

    Як вибрати стиглий ананас

    Вибираючи ананас, орієнтуйтеся на його вагу і колір листя. Важкість ананаса свідчить про ступінь його зрілості – чим він важчий, тим він кращий. Про те що плід може бути стиглим і смачним свідчить і його темно-зелене листя. А ще стиглий ананас має ароматний, але не затхлий запах. Звернути увагу й на пружність плоду. М’якоть зрілого ананаса прогинається під час натискання і відновлює свою форму при знятті тиску. Якщо ананас занадто твердий, значить, він ще недозрілий. І навпаки, надто м’який плід, який під час деформації не відновлює свою форму, з великою часткою ймовірності може виявитися перестиглим.

    А ось орієнтуватися на колір ананаса, вибираючи виключно жовті плоди, не варто. Дійсно, деякі сорти ананаса під час дозрівання жовтіють. Але багато сортів, зокрема й широко поширений на нашому ринку сорт MD-2, навіть досягнувши повної зрілості, майже не змінюють свого зеленуватого кольору. При цьому появу в забарвленні плода насичених червоно-коричневих тонів можна вважати ознакою перестиглого ананаса.

    Фото: pixabay.com

    Корисні властивості ананасів

    Корисні властивості ананасів добре відомі та дієтологам і лікарям. Вони багаті на вітаміни (зокрема у них більше вітаміну С, ніж в лимоні), містить багато клітковини і сприяють кращому засвоєнню білкової їжі.

    Вживання ананаса стимулює вироблення серотоніну, що створює відчуття ситості під час з’їдання маленької порції їжі; прискорює обмінні процеси; притупляє відчуття голоду; позитивно впливає на репродуктивну функцію жінки.

    Антиоксиданти у складі ананаса, серед яких вітамін С, бета-каротин, мідь та інші вітаміни й мінерали, впливають і на чоловічу, і на жіночу фертильність. Деякі медики стверджують, що ананас особливо корисний для чоловіків, оскільки сприяє поліпшенню кровотоку і відновленню тканин у статевих органах, а також збільшує кількість сперми.

    Відомі і інші корисні властивості ананасів: зокрема вони захищають від серцево-судинних захворювань і ожиріння, можуть запобігти розвитку астми, знімає запалення і навіть допомогти у боротьбі з раком.

    Проте вживати ананаси треба досить обережно. Вони строго протипоказані людям, що мають захворювання шлунка і травного тракту в цілому. Крім того, у великих кількостях їдкий ананас може викликати ушкодження губ і слизової оболонки рота.

    Цікаво, що раніше ананас вважали небезпечним фруктом для вагітних, однак пізніше вчені довели, що жінка повинна разом з’їсти не менше 10 плодів, щоб вони стали причиною викидня.

    Фото: pixabay.com

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити