Кам’янчанам нагадали, як уберегтися від холери
Через російську військову агресію, масові руйнування окупантами інфраструктури й відсутність у деяких містах доступу до чистої питної води зростає ризик поширення інфекційних захворювань. Про це нагадали в Кам’янському районному відділі Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Одним із небезпечних захворювань є холера — гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Хвороба поширюється, коли фекалії від інфікованої людини потрапляють на засоби повсякденного вжитку, у питну воду або у воду, яку люди вживають під час приготування їжі, при вживанні овочів, фруктів, при купанні або при вживанні риби чи іншого вилову з водойм, що заражені холерним вібріоном.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом інфекції може бути хвора людина з клінічними проявами інфекції. Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми.
Основні клінічні симптоми
Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Випорожнення швидко стають водянистими, мутнувато-білими, нагадують рисовий відвар, без запаху. Блювота зазвичай з’являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти, по вигляду блювотні маси також схожі на рисовий відвар. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем в животі.
Як себе вберегти:
- виконувати правила особистої гігієни. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Неодмінно мити руки після відвідування туалету;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). Для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити тільки чистою водою, обдавати окропом;
- не купатися в місцях, заборонених для купання. Не заковтувати воду;
- не планувати відпочинок в районах з високим ризиком виникнення холери;
- у випадку розладів шлунково-кишкового тракту не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря.