• UA
  • RU
  • Яку їжу приготувати у надзвичайній ситуації?

    На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій слід заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою. Про це розповіли в Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

    Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радять мати в запасі.

    Каші, для приготування яких потрібен окріп

    Ячна каша

    Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.

    Пшоняна каша

    Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.

    Пшенична каша

    Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.

    Булгур

    Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

    Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

    Гречана каша

    Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.

    Перлова каша

    Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.

    Кускус

    Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води  вистачить 5-10 хвилин.

    Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)

    Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.

    Манна каша

    Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.

    Кіноа

    Залити холодною водою й залишити на ніч.

    Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити