Безпечне пакування харчових продуктів: в Україні діятиме новий закон
19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України №2718-IX "Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами". Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.
Закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, які контактують із харчовими продуктами: від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів. Уперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
У Держпродспоживслужбі наголосили, що мета закону — захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами Європейського Союзу та гарантувати, що кожна упаковка, у якій зберігаються продукти, є безпечною для людини. Після впровадження цих вимог українські виробники матимуть змогу виходити на європейські ринки з пакуванням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості.
Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, зможуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.