Лише 5 грамів солі на день: як вберегти собі життя

За даними національного дослідження STEPS від 2019 року, українці вживають 12,6 г солі на добу, що значно перевищує рекомендовану норму в 5 г. Надмірне споживання солі часто пов’язане з технологічно обробленими продуктами, такими як м’ясні та рибні делікатеси, солені сири, овочі, готові соуси, консерви й хліб. У цих продуктах — понад 70% надходження солі до раціону. Експерти радять перевіряти етикетки: якщо сіль зазначена на самому початку складу — це вказує на її надмірний вміст, і такий продукт краще уникати.
У Дніпропетровському обласному ЦКПХ рекомендують: щоб зберегти здоров’я, контролюйте кількість солі під час приготування страв, уникайте надмірного засолювання домашніх соусів і консервації, замінюючи традиційні солоні продукти на корисні альтернативи.
Надлишок солі може спричинити гіпертензію, серцево-судинні захворювання та проблеми з нирками, тоді як її зменшення в організмі до рівня норми сприяє здоров’ю серця, покращує самопочуття й запобігає хронічним хворобам.
Їжте різноманітно, дбаючи про серце, тиск і довголіття.