• UA
  • RU
  • Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: коли відзначаємо та що варто зробити у ці дати

    Нинішнього року ці свята відзначають як і завжди. А вже з 2024-го українці святкуватимуть Спас в інші дати. Коли саме  – розповідаємо.

    Кожного року українці традиційно відзначають три Спаси. Свято Преображення є одним із найважливіших у Східній Церкві після Великодня. Також у цей період люди щиро дякують Богові за подаровані ним стиглі плоди.

    В нинішньому році свята в Україні відзначаються у такі дати – Медовий Спас або Маковія припадає на 14 серпня, Яблучний Спас відзначають 19 серпня, а Горіховий святкують 29 серпня. Втім, вже з наступного дати церковних свят зміняться. Пов’язане це з переходом на новоюліанський календар.

    Тож, святкування Медового Спасу буде припадати на 1 серпня, Яблучний відзначатимемо 6 числа, а Горіховий Спас з наступного року будемо святкувати 16 серпня.

    Традиції на кожен Спас

    Перший у трійці Спасів – Медовий, у народі його ще називають Маковія. У цей день починається Успенський піст, а отже варто відмовитись від вживання м’яса та риби і надати перевагу рослинній їжі – овочам і фруктам. Крім того, споконвіку вважалось, що мед цього дня має цілющі властивості, тому після освячення першою чергою його давали тим, кому потрібне зцілення.

    14-го серпня розпочинали збір меду та маку. Ці продукти спершу освячували в церкві, а потім тільки їли. За традицією на Маковея готують шулики — макові коржики, пряники медові, пироги, млинці. На пасіках пригощали солодким медом у стільниках усіх охочих дітей.

    Наступний Спас – Яблучний. Саме у цей день починається активний збір врожаю яблук, який обов’язково потрібно освятити у церкві. Після богослужіння господині зазвичай випікають з освячених плодів різні смаколики. Традиційно у цей день вся родина має зібратись за одним столом і подякувати Богові за подаровані ним плоди.

    Яблуками та стравами з них пригощали родичів, сусідів, знайомих, а також нужденних та хворих. Вважалося, що яблуко — символ родючості та щасливого сімейного життя, тому такий подарунок символізував побажання всього найкращого.

    Останній з трійці Спас – Горіховий. Його називають ще Хлібним. У народі кінець серпня символізував завершення збирання врожаю. До Хлібного Спасу всі зернові мають бути змолоті. Пшеницю святили на службі, з неї пекли хліб, пироги та пригощали бідних та хворих. Також наприкінці літа достигали горіхи. З них до Третього Спасу господині готували різну випічку: пироги, бісквіти, булочки, млинці. Обов’язково використовували пшеницю нового врожаю. 

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити