• UA
  • RU
  • МОЗ пропонує зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах

    10 Червня, 2024

    Кожен українець щодня в середньому споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з хлібом, а це – половина і більше добової норми, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Зменшення вживання солі допомогло б запобігти поширенню захворювань, які щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.

    Про це йшлося на нараді з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів, яку провів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

    «Кількість натрію, який ми споживаємо здебільшого у вигляді харчової солі,  впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження такої захворюваності. Україна вже два роки має певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування. Для хліба, який їдять у закладах освіти й інших, де перебувають діти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Проте важливо, щоби діти й відповідальні за них дорослі мали можливість харчуватися більш здорово не лише в школі, а й вдома, адже це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими», – розповів міністр охорони здоров’я.

    МОЗ пропонує зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах

    За даними національного дослідження, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоб добова норма не перевищувала 5 г. Отже, люди щоденно перевищують споживання солі більш ніж у 2,5 раза.

    Така ситуація потребує пошуку способів вирішення. Проте деякі з заходів уже успішно запроваджують у багатьох країнах. МОЗ запропонувало українським виробникам хліба:

    • зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г. Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку (як зробили, наприклад, у Фінляндії). Крім того, це може допомогти виробникам обрати інші підходи для поліпшення ферментації, які сприятимуть покращенню смаку і текстури хліба без додавання великої кількості солі;
    • підвищувати смакові якості випічки в інший спосіб, наприклад, використовувати трави та спеції або навіть ферментовані продукти.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    На Дніпропетровщині продавчиня крамниці шпигувала за українськими військовими

    Служба безпеки України затримала російську інформаторку, яка шпигувала за підрозділами Сил оборони на Дніпропетровщині та...

    Для окремого стрілецького батальйону передали автомобіль високої прохідності «Багі» для перевезення поранених бійців, – міський голова

    Кошти на авто збирали силами представників громадської організації «Бджола», працівників Кам’янської міської ради, освітянами міста...

    Натуральне, корисне, солоденьке: добірка рецептів домашнього морозива

    Немає більш бажаних ласощів влітку, ніж пара кульок смачного морозива. Такий десерт можна легко приготувати...

    Поліцейські Кам’янського затримали зловмисника, який пограбував людину з інвалідністю

    Як повідомили в Кам’янському районному управлінні поліції, підозрюваний побив потерпілого та відібрав у нього годинник....

    Зірка «Бріджертонів» долучилася до підтримки українських жінок та дітей

    Аджоа Андо, британська акторка та амбасадорка Міжнародного комітету порятунку (IRC), найбільш відома за ролями у...