• UA
  • RU
  • Поради кам’янчанам: що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді

    Алюмінієвий посуд – це звичайний і зручний предмет у кожній кухні. Він легкий, дешевий і простий у використанні. Однак він також має деякі недоліки, які можуть вплинути на здоров’я людини. У цій статті ми розглянемо переваги і шкоду алюмінієвого посуду, а також ті страви, які можна і не можна готувати в ньому.

    Переваги алюмінієвого посуду

    – Алюміній – це хороший провідник тепла. Це означає, що в ньому можна готувати їжу рівномірно і швидко.

    – Алюміній стійкий до корозії і іржі, що робить його міцним і легким у чищенні.

    – Алюміній легкий і зручний у використанні, що зменшує ризик нещасних випадків і травм.

    – Алюміній можна переробляти і він екологічно чистий, що зменшує відходи і забруднення.

    Шкода алюмінієвого посуду

    – Алюміній може реагувати з кислими і лужними продуктами, такими як помідори, оцет, лимон і сіль, і виділяти алюмінієві іони в їжу. Це може вплинути на смак, колір і якість їжі, а також збільшити споживання алюмінію організмом.

    – Надмірне споживання алюмінію може накопичуватися в мозку, кістках, печінці, нирках і викликати різні проблеми зі здоров’ям, такі як хвороба Альцгеймера, остеопороз, анемія і неврологічні розлади.

    – Алюмінієвий посуд може легко подряпатися, особливо якщо використовувати металеві прибори. Це може збільшити ризик вимивання алюмінію в їжу.

    – Алюмінієвий посуд може легко деформуватися або вм’ятися, особливо якщо піддавається високим температурам або раптовим змінам температури. Це може вплинути на продуктивність і зовнішній вигляд посуду.

    Що можна і не можна готувати в алюмінієвому посуді

    За словами експертів, алюмінієвий посуд можна використовувати для приготування страв, які нейтральні або слабокислі, таких як:

    – Каша (всі види), макарони (не пригорають), м’ясо без жиру, несолена риба, овочі (не кислі), кип’яток.

    Однак алюмінієвий посуд слід уникати для приготування страв, які сильно кислі або лужні, таких як:

    – Страви в кисло-солодких соусах, кислі і мариновані овочі, солона риба, капустяні супи, фруктові компоти і желе, варення, томатний соус, дитяче харчування.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити