• UA
  • RU
  • Сало: чим корисне, яка шкода, як правильно їсти

    Може здатися, що сало і здорове харчування — це речі, які не сумісні між собою. Але насправді в салі є речовини, які корисні для організму. Що саме в салі є з вітамінів? Як воно може зашкодити? Скільки сала можна їсти на день і кому його краще уникати?

     

    Користь і шкода свинячого сала

    Свіже сало майже на 90% складається з тваринного жиру, де є корисні речовини. Що в цьому продукті доброго та як сало діє на організм?

    1.Значна частина жирних кислот в салі припадає на олеїнову кислоту (така сама, як в оливковій олії). Вона є частиною клітинних мембран і має протизапальні властивості. Ця кислота не знищується при високих температурах, тому на жирі з сала можна смажити.

    2.У салі є арахідонова кислота. Вона необхідна для росту скелетних м’язів і важлива для роботи мозку. Крім того, вона є профілактикою неврологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.

    3.Відома користь сала для жовчного міхура, адже воно має помірну жовчогінну дію. В невеликій кількості варто їсти його тим, хто має гіпотонію жовчного — недостатнє скорочення міхура і виведення жовчі. Регулярне помірне виведення жовчі є профілактикою застою жовчі та утворення каміння в міхурі.

    4.В салі є холін. Ця речовина важлива для гормональної системи. Чи корисно їсти свиняче сало при гормональному дисбалансі? Воно не має лікувальної дії, але позитивно впливає у поєднанні з медикаментозним лікуванням. Головне їсти цей продукт помірно, адже тваринні жири мають бути 30% (не більше 40%) від загальної кількості жирів у раціоні. Крім того, холін грає важливу роль в жировому обміні.

    5.В салі є вітаміни A, E, D. До того ж вітаміни в салі добре засвоюються, адже Аі Е жиророзчинні. Ці вітаміни добре впливають на зір, здоров’я шкіри, кишківник, слизові оболонки та імунну систему.

    6.Помірний вміст холестерину. У 100 г сала приблизно 90-100 мг холестерину. Денна норма холестерину складає близько 300 мг. Це стосується здорових людей. Якщо є хвороби серцево-судинної системи, то норма трохи менша. В будь-якому разі, якщо з’їсти шматочок сала 15 г на день, то можна отримати лише 5% денної норми холестерину.

    Що стосується шкідливих властивостей сала, то в першу чергу – це висока калорійність.

    Проте, це умовна шкода, адже головне — їсти помірно. Чи можна їсти сало при дієті та під час схуднення? Залежить від мети раціону. Якщо мета саме схуднення, тоді так, можна їсти сало в помірних кількостях (близько 15 г на день). Калорійність сала від 550 до майже 900 калорій на 100 г. Це дуже залежить від того, чи в салі є м’ясо та в якій кількості. Якщо ж є хвороби органів травлення (або загострення хронічних хвороб), наприклад, холецистит, панкреатит, ентероколіт, жовчо-кам’яна хвороба тощо — в таких випадках краще в період гострої стадії хвороби не їсти сало. В першу чергу через те, що воно тяжке для травлення.

    Ще один мінус сала — великий вміст насичених жирів. Їхній вміст близько 42 грамів на 100 г сала. Допустима денна норма насичених жирів для більшості людей 18-25 г. Вони загалом потрібні організму (є важливими гравцями гормональної системи), але при надлишку вони негативно впливають на судини. З іншої сторони, в салі менше насичених жирів, ніж, наприклад, в популярній зараз кокосовій олії. До того ж якщо обмежувати порцію сала на день, то цей недолік нівелюється. Ще один мінус може виникати у випадку їдення солоного сала. Надмірна кількість солі може негативно впливати на нирки, затримувати рідину в організмі, підвищувати артеріальний тиск. Тож, якщо є проблеми з нирками або тиском — тоді краще уникати солоного сала і їсти свіже.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити