• UA
  • RU
  • Суто українські традиції святкування Нового року

    28 Грудня, 2023 | Новини |

    Для більшості з нас Новий рік наповнений незмінними традиціями, які тяжіють із Радянського Союзу. Прикрашання оселі, приготування безлічі страв, серед яких фаворитами, звісно ж, є олів’є чи запечена з яблуками качка, бризки шампанського, мандарини та веселощі до ранку, але стоп! Так було не завжди. Як відзначали Новий рік наші пращури, які обряди були в пошані та чим прикрашали оселю, пропонуємо дізнатися у матеріалі.

    Суто українські традиції святкування Нового року

    Щедрування на Новий рік  

    У давнину наші предки не виокремлювали святкування Нового року від різдвяних свят. Відтак зустріч року припадає на середину святкового періоду, між Різдвом та Водохрещем.

    Починалося все з приготування Щедрої куті. А з настанням вечора дівчата-підлітки поодинці чи гуртом обходили оселі сусідів та родичів, щоб защедрувати. Але не слід плутати цього з традиційними колядками і щедрівками.

    Як тільки наступав досвіток старого Нового року, сільські оселі оббігали юні посівальники. Якщо напередодні господарями щедрувань були дівчатка, то тепер таким правом користувалися лише хлопчики.

    Дарунком були прибережені з осені яблука, ліщинові горіхи, гарбузове чи соняшникове насіння. Тих, хто приходив пізніше, частували гречаними млинцями. Засівати оселю годилося лише житнім зерном (рідше — пшеничним).

    Суто українські традиції святкування Нового року

    Два парубки як символи

    Наші предки також мали традицію проводів старого року та зустрічі нового. Певною мірою це нагадувало Діда Мороза, оскільки двоє людей переодягалися – один в старого діда, а інший – в молодого рум’янощокого парубка. Спочатку запрошували в хату, танцювали і гралися зі старим, а потім його виганяли і заводили новий рік. Ще один красивий театральний обряд – це коза, або Меланка.

    Як ми вже зазначали, раніше на Новий рік у дім також приходили щедрівники, зараз ми чекаємо їх на Старий Новий рік. Загалом у це свято вважалося дуже важливим, хто першим зайде в хату.  Для цього господарі навіть водили повадників із тварин, найчастіше брали барана.  Хто перший увійде в хату, теж несе ідею щасливого чи нещасливого нового року.  Погано, коли першою заходила жінка, добре – коли чоловік.  При цьому чим молодший, красивіший та багатший чоловік – тим краще.

    Суто українські традиції святкування Нового року

    Цар-дідух

    Традиційним українським символом на Новий рік був дідух. Виготовляли його з першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув’язували в пишний вінок. Знизу робили триральчате розгалуження для того, щоб дідух міг рівно стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з безліччю колосся. Це був дійсно високомистецький витвір, що ніскільки не поступався сучасним ялинкам. На сьогодні обряди, пов’язані з дідухом, збереглися на Прикарпатті та в Карпатах. Для дідуха використовувати необмолочений сніп жита, пшениці або вівса. Його заквітчували стрічками і гілками ялиці та ставили в парадному куті.

    Суто українські традиції святкування Нового року

    Хатні прикраси

    Особлива роль під час святкування Нового року належала хатнім прикрасам. Скажімо, виготовляли "голубці" у вигляді птахів. Для цього брали шкаралупу з-під яйця, з обох боків робили два отвори і просовували через них папір. Такі вироби підвішували до сволока. Як відомо, фігурка птаха ототожнювалася у наших предків з небесним світилом — сонцем. Крім "голубців", були досить поширеними на Прикарпатті "павуки" та "їжаки". Стосовно перших, то їх робили із соломи. Зібравшись в одній з осель, юнки — а це було виключно жіноче заняття — заготовляли відповідних розмірів соломинки з цупких стебел. Просовуючи через порожнину нитку, вправні дівочі руки формували з них різноманітні квадратики й кубики. За основу брали найбільшу фігурку. До неї долучали з боків менші "павучки" Бокові стебла обмотували різноколірним папером або ж пацьорками. Напередодні Різдва "павуків" підвішували до центрального сволока. Вони трималися на довгій волосинці з конячого хвоста. Таке укріплення потрібне було, аби фігурки постійно крутилися, що викликало особливе захоплення у дітей.  "Їжаків" робили з тіста або глини. У виліплену форму густо затикали невеличкі колосочки, потім засушували її. Такі мініатюрні іграшки з наїжаченими колючками справді нагадували дивних звірят. Але пріоритет у новорічній символіці належав "павукам".

    Суто українські традиції святкування Нового року

    Про вікна теж не забували. Прикраси робили із різновідтінкових стебел соломи. Пронизуючи тонші пластівці у товщі, виготовляли різноманітні ромбики, кубики чи квадратики і вставляли їх між подвійні вікна. Такі прикраси створювали особливий новорічний настрій, передусім увечері, коли через вікна проникало світло.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити