Висаджуємо картоплю в квітні: прості кроки у підготовці
Зазвичай картоплю висаджують наприкінці квітня – на початку травня. Однак готуватись до цього процесу потрібно за кілька тижнів. Можна розпочинати підготовку вже на початку весни.
Насамперед, досвідчені огородники радять провести ревізію – перебрати насіннєву картоплю. Найкраще для посадки підходять картоплини розміром з куряче яйце і вагою не менше 50 г, але не більше 80-100 г. Така картопля має бути без ушкоджень та ознак хвороб. Тому потрібно оглянути насіння і позбавитися всього, що не відповідає цим параметрам.
Далі картоплю слід знезаразити. Це можна зробити кількома способами. Наприклад, відібрану насіннєву картоплю розкладають у приміщенні, куди проникає денне світло, а температура повітря становить близько +22°C. Важливо, щоб світло було розсіяне. Картоплю розкладають в один шар і раз на три дні перевертають. Через 10-14 днів картоплини мають набути рівного зеленого кольору.
Обробляти насіннєву картоплю можна й різними засобами. Зокрема, золою, борною кислотою, формаліном та спеціалізованими біопрепаратами. За словами агрономів, це теж непоганий варіант, проте озеленення виявляється ефективнішим. Після кожної обробки важливо ретельно висушувати бульби.
Найвідповідальнішим етапом підготовки картоплі до посадки вважають пророщування. Метод пророщування краще вибрати індивідуально, виходячи з умов кожного огородника.
Можна, наприклад, застосувати сухе пророщування у світі. Це потребує великої площі. Картоплю потрібно розкласти в один шар при температурі повітря +14°C у добре освітленому приміщенні та періодично перевертати. Приблизно через 22-26 днів у бульб сформуються міцні пагони.
Якщо площі недостатньо, можна використовувати ящики, які встановлюються один на одного. Але в такому разі бульби слід повертати частіше і стежити, щоб у період проростання паростки не обламувалися.
Якщо для пророщування картоплі немає світлого приміщення, то можна провести її в темряві таким самим сухим методом. Наприклад, у підвалі чи іншому сховищі. Важливо, щоб приміщення добре вентилювалось і температура була +14°C. Паростки будуть витягнуті, бліді і крихкі, тому доведеться з картоплею поводитися максимально акуратно.
При вологому пророщуванні насіннєві бульби складають у ящики, засипають тирсою або сумішшю тирси з торфом. Цей субстрат потрібно регулярно зволожувати розчином із суперфосфату та калійної солі (на 10 л води потрібно 2 ст. л. суперфосфату та 2 ч. л. калійної солі). При світі паростки з’являються на 16-18 день, а темному приміщенні – на 20-25 день. Однак такий метод пророщування складніший. Але він дозволяє розраховувати більш ранній врожай.
Зазвичай картопля на одній грядці садять не більше двох разів поспіль. Після цього його слід замінити іншою культурою. Якщо картоплю вирощувати на грядці кілька років, це зашкодить і врожаю, і родючості грунту.