Незламні поля: як українські аграрії забезпечують майбутній врожай попри виклики війни
В Україні засіяли 2,7 мільйона гектарів озимих культур, повідомляє Комітет з питань аграрної та земельної політики. Незважаючи на постійні атаки з боку російських військ, українські аграрії щоденно працюють над забезпеченням продовольчої безпеки.
За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, до кінця вересня було засіяно 2,7 мільйона гектарів озимих культур, з яких 1,8 мільйона гектарів займають озимі зернові. Також посіяно 932,9 тисячі гектарів озимого ріпаку. Зокрема, було засіяно:
- 1,7 мільйона гектарів озимої пшениці;
119,4 тисячі гектарів озимого ячменю;
34,8 тисячі гектарів озимого жита.
Серед лідерів за обсягами сівби озимих зернових є Волинська область (97,5 тисячі га), Полтавська (136,8 тисячі га), Кіровоградська (173,4 тисячі га) та Тернопільська (106,6 тисячі га). Також у Волинській, Рівненській, Закарпатській, Тернопільській, Одеській, Чернігівській та Львівській областях завершено посів озимого ріпаку.
На Донеччині аграрії розпочали сівбу озимих культур для врожаю 2025 року. Однак у прифронтових громадах регіону цього року вирішено не засівати озимі через невизначеність щодо можливості збору врожаю, планується весняна посівна з яровими культурами.
Загалом у Донецькій області площа посівів становить 310 тисяч гектарів, а ранні зернові зібрані на 137 тисячах гектарів з врожайністю 2,09 тонни з гектара.