Кам’янчанам розповіли, як зберегти здоров’я під час святкового застілля
Наближаються Новорічні свята, а разом з ними – численні застілля з великою кількістю їжі та алкогольними напоями. Масна їжа, багато солодощів та спиртне провокують важкі захворювання як шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова та жовчно-кам’яна хвороби, холецистит, гострий панкреатит тощо), так і серцево-судинної системи (підвищення артеріального тиску, набряки тощо).
Якщо піклуєтесь про власне здоров’я та здоров’я близьких – прислухайтесь до порад фахівців Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту Кам’янського, і гарантовано отримаєте приємний настрій та самопочуття під час святкувань.
Заздалегідь обдумайте меню. Рекомендується максимально зменшити наявність страв з високим вмістом жирів та вуглеводів. Слід віддавати перевагу овочам, відварному або запеченому м’ясу, рибі, фруктам та зелені.
Не готуйте багато салатів, до того ж часто із несумісних продуктів. Не заправляйте страви соусами та майонезом заздалегідь, робіть це безпосередньо перед поданням на стіл.
Слідкуйте за термінами придатності як страв, так і продуктів, з яких готуєте.
Урізноманітніть своє меню в будні, щоб утриматись від переїдань за святковим столом.
У період свят дотримуйтесь звичного режиму харчування. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій.
У гостях не намагайтесь куштувати все підряд – краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати увесь асортимент, то поглинайте страви хоча б у невеликих кількостях.
Будьте обережні з екзотичними стравами. Куштувати незнайомі продукти слід обережно, "дегустаційною" порцією, через ризик виникнення алергічної реакції.
Правильно вживайте алкоголь. Зрозуміло, що у більшості випадків відмовитись від алкоголю не вдасться, однак слід пам’ятати міру. Не змішуйте алкогольні напої, адже вони виготовляються на основі різної сировини і містять домішки. Разом це значно знижує здатність організму переробляти алкоголь та продукти його розпаду. Результат – ранкове похмілля через отруєння продуктами неповного розщеплення сумнозвісного етанолу.
Під час святкувань намагайтесь не навантажувати організм великою кількістю їжі та алкоголю.
І найголовніше – щоб добре почуватися, проводьте більше часу в русі. Поєднуйте застілля з активними прогулянками на свіжому повітрі.
"Нехай ці свята подарують Вам море приємних емоцій, щастя та добра, а наші поради допоможуть підготуватися до святкового застілля, після якого у вас залишаться тільки найприємніші спогади", – зазначають фахівці.
Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram