• UA
  • RU
  • Актуальні новини

    На Дніпропетровщині троє підлітків отруїлися грибами: що варто знати, аби захистити себе та близьких

    Отруєння людей дикорослими грибами щорічно реєструються по всій Україні, нерідко з летальними випадками, переважно в сезонний період: у травні–червні, наприкінці літа та в осінню пору року, коли є погодні умови. Про це нагадали в Дніпропетровському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

    Найбільше насторожує те, що серед отруєних грибами постійно є діти. Зокрема, в Кривому Розі зареєстровано два випадки з трьома  постраждалими, всі підлітки. Останній випадок був пов’язаний із  вживанням сушених грибів, схожих на гриб польський, зібраних у  лісонасадженнях міста.

    Фахівці звертають увагу: аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя, в сучасних умовах небезпечно збирати та споживати  дикорослі гриби чи страви з них.

    Гриби — відносно "важка" їжа, яка є великим навантаженням на шлунок через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються. Не варто вживати гриби дітям, вагітним, літнім, ослабленим людям та людям з проблемами травної  системи. Для дітей гриби – абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

    Ознаки отруєння грибами можуть проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб.

    Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них, бувають і такі симптоми: різкий біль у животі, головний біль, підвищення температури тіла, галюцинації,  холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок), судоми, задуха, марення, зниження частоти пульсу, запаморочення.

    За наявності симптомів отруєння слід негайно викликати швидку допомогу та промити потерпілому шлунок чистою водою, провівши такі процедури: випити 1—2 літри теплої кип’яченої води, викликати блювання, повторювати процедуру 2—3 рази, дати сорбенти (активоване вугілля) та дотримуватися постільного режиму.

    Щоб не трапилось лиха, пам’ятайте:

    • найкраще відмовитись від збору та споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно (печериці, гливи), котрі підлягають відповідному  контролю та реалізуються в торгівельній мережі;
    • не купуйте гриби на стихійних ринках чи автошляхах.

     

    "Будьте обережними й обачними! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей, а особливо дітей!" — наголошують фахівці.

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram