• UA
  • RU
  • Сіємо на розсаду у квітні: детальні інструкції

    01 Квітня, 2024

    До середини квітня можна посіяти базилік і левиний зів, а до кінця місяця – білокачанну капусту і чорнобривці, якщо ви не встигли зробити це в березні. А ще настає час для підготовки розсади теплолюбних культур.

    Огірки

    Коли садити: з початку квітня до кінця травня.

    Розсаду огірків висаджують на грядки у віці 15-20 днів з моменту сходів. При цьому ґрунт має прогрітися до 18 °С, а нічна температура повітря не повинна опускатися нижче 15 °С. Тому у квітні починають сіяти огірки для вирощування в теплиці, якщо там відповідні умови. Розсаду для відкритого ґрунту можна готувати в південних регіонах, а ось у середній смузі або на півночі краще почекати до травня.

    Насіння огірків добре сходить, тому його необов’язково попередньо пророщувати. Якщо ви не впевнені в якості посадкового матеріалу, можна замочити огірки в 1%-му розчині марганцівки на 20 хвилин, а після дістати і промокнути сухою серветкою. Але якщо на упаковці написано, що насіння не вимагає підготовки, або якщо воно забарвлене в яскравий колір, пропустіть цей крок і відразу беріться до посіву. Це означає, що огірки знезаразили ще на етапі виробництва.

    Підготуйте горщики або стаканчики об’ємом близько 200-500 мл і за необхідності зробіть у доньях дренажні отвори за допомогою шила або паяльника. Наповніть ємності універсальним ґрунтом для вирощування розсади овочів, недосипаючи до краю близько 1 см, і злегка утрамбуйте. Замість окремих стаканчиків можна використовувати торф’яні таблетки, попередньо замочені в окропі. Після набухання дайте їм повністю охолонути.

    По центру кожного горщика або торф’яної таблетки зробіть лунку глибиною близько 1 см. Покладіть у неї насінину, присипте ґрунтом і рясно зволожте посіви водою з пульверизатора або спринцівки. Накрийте ємності прозорим пакетом або плівкою (торф’яні таблетки потрібно помістити в контейнер) і поставте в тепле місце з температурою 23-28 °C.

    Огірки зійдуть швидко – приблизно через 3-5 днів. Коли насіння проклюнеться, зніміть укриття з ємностей і поставте посіви на сонячне підвіконня, під фітолампи або звичайні люмінесцентні потужністю не менше 36 Вт на 1 м². Вмикайте штучне світло на 12 годин на добу. Щоб паростки не витягнулися, знизьте температуру в приміщенні до 20-22 °С.

    Розсада огірків / Фото: з мережі

    Кабачки

    Коли садити: з початку квітня до кінця травня.

    Розсада кабачків розвивається швидко, тому можна не поспішати з посівом насіння. Плануйте процедуру, орієнтуючись на кліматичні особливості вашої місцевості. Наприклад, на півдні кабачки можна садити вже з кінця березня, у середній смузі – ближче до другої половини квітня, на півночі – до середини травня.

    Насіння кабачків добре сходить, тому не потребує попереднього замочування або пророщування. Приготуйте окремі стаканчики або горщики об’ємом не менше 200 мл. Якщо в ємностях немає дренажних отворів для відведення зайвої вологи, зробіть їх за допомогою паяльника або шила. Наповніть тару універсальним ґрунтом для вирощування овочевої розсади, недосипаючи до краю приблизно 1 см, і злегка утрамбуйте пальцями.

    У ґрунті по центру кожного горщика зробіть лунку глибиною близько 1,5 см, помістіть туди по одній насінині, присипте ґрунтом і щедро зволожте посіви водою з пульверизатора або спринцівки. Накрийте ємності прозорим пакетом або харчовою плівкою і поставте в тепле місце з температурою 23-25 °С.

    Процес проростання насіння займає близько 5-7 днів. Як тільки побачите паростки, зніміть укриття з розсади і поставте її на найсонячніше підвіконня. А якщо природного освітлення недостатньо – під фітолампи або звичайні люмінесцентні потужністю не менше 36 Вт на 1 м² і вмикайте прилади на 12 годин на добу.

    Посів кабачків / Фото: з мережі

    Дині

    Коли садити: з квітня по травень.

    Найраніше теплолюбну диню починають сіяти на півдні – вже з кінця березня. У регіонах середньої смуги процедуру проводять із середини квітня, а на півночі – з кінця квітня.

    Для вирощування розсади динь підійдуть окремі горщики об’ємом не менше 400 мл. Переконайтеся, що в дні кожного є дренажні отвори для відведення зайвої рідини. Наповніть ємності універсальним ґрунтом для овочевої розсади, недосипаючи до краю близько 1 см. Злегка утрамбуйте ґрунт пальцями і зробіть три лунки глибиною 1,5 см на дистанції 2 см одна від одної. Покладіть у кожну по одній динній насінині, присипте їх ґрунтом і зволожте посіви водою. Накрийте ємності прозорою плівкою або пакетом і зробіть кілька отворів в укритті для створення повітрообміну в міні-теплицях.

    Тримайте горщики при температурі 23-26 °С. Приблизно через тиждень з’являться сходи. Коли помітите паростки, зніміть укриття. Поставте дині на найсонячніше підвіконня або під штучне освітлення – фітолампу або звичайну люмінесцентну потужністю не менше 26 Вт на 1 м². Вмикайте прилад на 12 годин на добу.

    Розсада дині / Фото: © Lexa

    Кавуни

    Коли садити: з квітня по травень.

    На півдні, завдяки ранньому приходу весняного тепла, розсаду кавунів можна готувати вже з кінця березня. У середній смузі до посадки приступають у середині квітня, а на півночі варто почекати до кінця квітня – початку травня.

    Якщо ви хочете отримати сходи швидше, проростіть насіння. Покладіть на дно невеликого контейнера вологий ватний диск або шматок тканини, зверху розмістіть насіння і укрийте його вологим матеріалом. Закрийте ємність кришкою або прозорою плівкою і залиште в теплому місці за температури близько 25 °С. Слідкуйте, щоб “обгортка” кавунів не висихала. Коли з насіння з’являться білі корінці, приступайте до посіву.

    Візьміть стаканчики або горщики діаметром близько 10 см і об’ємом не менше 300 мл. Важливо, щоб у дні кожного були дренажні отвори для відведення зайвої вологи, тому за необхідності зробіть кілька паяльником або шилом. Доверху наповніть ємності універсальним ґрунтом для вирощування овочевої розсади. Злегка утрамбуйте ґрунт і рясно полийте водою.

    У ґрунті по центру кожного горщика зробіть поглиблення – достатньо 2-3 см. Покладіть у кожну лунку по одній насінині, засипте їх землею і зволожте посіви з пульверизатора або спринцівки. Накрийте ємності прозорою плівкою і поставте в тепле місце з температурою в межах 25-28 °С.

    Попередньо пророщене насіння зійде вже на 5-7 день, інакше процес може розтягнутися до 1,5-3 тижнів. Коли з’являться паростки, зніміть укриття і знизьте температуру в приміщенні до 20-25 °С. Якщо немає можливості поставити розсаду на сонячне підвіконня, забезпечте їй штучне підсвічування протягом 12 годин на добу, включно з фітолампами або звичайними люмінесцентними потужністю не менше 36 Вт на 1 м².

    Розсаду кавунів можна готувати вже з кінця березня / Фото: shutterstock.com

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Міністр освіти і науки розповів про зміни викладання предмету «Захист України»

    Освітню програму дисципліни «Захист України» повністю переписали, прибравши радянський підхід. Більш того, викладання за новою...

    Джастін Бібер стане батьком: Хейлі на 6 місяці вагітності

    Дружина співака показала фотографії із округлим животиком. Відомий канадський співак Джастін Бібер та його дружина...

    Підвищення тарифів на воду: вже скоро 50 грн за кубометр

    Вже з 1 червня на деяких українців чекає підвищення тарифів на водопостачання. Відповідне рішення регулятор...

    Дев’ятьох втікачів спіймали на кордоні з Румунією

    Співробітники Державної прикордонної служби України затримали дев’ятьох чоловіків поблизу румунського кордону. Вони перебували у одному...

    У Кам’янському стартував творчий проєкт «АРТ-терапія – лікуємо мистецтвом»

    У Кам’янському стартував довгостроковий творчий проєкт «АРТ-терапія – лікуємо мистецтвом». Викладачі мистецьких шкіл міста, бібліотекарі,...