• UA
  • RU
  • В Україні готують зміни в галузі професійної освіти

    03 Квітня, 2024

    Міністерство освіти і науки презентувало проєкт нового закону «Про професійну освіту», покликаного закласти основу для майбутніх змін у сфері.  Законопроєкт уже опубліковано на сайті Міністерства для громадського обговорення, яке триватиме до 2 травня 2024 року.

    Як зазначили в МОН, ухвалення закону зумовлене потребою економіки у кваліфікованих кадрах, а також запитом на фахівців для майбутньої відбудови.

    Пропонується більше залучати бізнес до освітнього процесу через створення в закладах колегіального органу управління – наглядової ради, участь у розробленні нових кваліфікацій, призначенні керівника тощо.

    Документ також пропонує розширити автономію закладів через можливість здійснення ними господарської діяльності – як державне (комунальне) некомерційне підприємство.

    Розглядається і введення єдиного рівня професійної освіти (освітньої кваліфікації) та єдиного типу закладу – професійного коледжу.

    Акцентовано увагу на поліпшенні освітніх програм та навчальних планів: зокрема, здобуття професійної освіти за освітніми програмами старшої профільної школи.

    У законопроєкті також пропонують оновити термінологію, зокрема змінити назву сфери з «професійно-технічної» на «професійну», «кваліфікованого робітника» на «спеціаліста», а також відійти від поняття «учень», замінивши на «студент».

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Україна виборола третє місце на Євробаченні 2024: хто ж став переможцем?

    У ніч на 12 травня в Мальме, Швеція, відгриміла довгоочікувана музична подія року “Євробачення-2024”. Цього...

    Не працює клавіатура: видаляємо пил і бруд правильно

    Клавіатура ноутбука – одна з частин комп’ютера, яка накопичує найбільше бруду. Скупчення пилу та бруду...

    Міністр освіти і науки розповів про зміни викладання предмету «Захист України»

    Освітню програму дисципліни «Захист України» повністю переписали, прибравши радянський підхід. Більш того, викладання за новою...

    У Кам’янському пройшов Відкритий Всеукраїнський турнір з кіокушин карате-до «Воїн світла»

    У Кам’янському пройшов Відкритий Всеукраїнський турнір з кіокушин карате-до «Воїн світла» пам’яті полеглого кам’янчанина Олександра...

    Суд виніс вирок кам’янчанину, який жорстоко побив 8-річного хлопчика

    До 7 років за ґратами засуджено чоловіка, який завдав малолітній дитині тяжких тілесних ушкоджень. Про...