"Неканонічний канон": ТОП-3 книги від Бібліотеки на Шевченка

03 Серпня, 2024 |

Книжкова серія української класики "Неканонічний канон" від видавництва "Віхола" стала справжнім скарбом для шанувальників української літератури, пропонуючи як класичні твори відомих письменників, так і менш відомі, але не менш цінні тексти. Ця серія допомагає зберегти та відновити культурну спадщину, роблячи класичну українську літературу доступною для сучасного читача. Бібліотека на Шевченка пропонує читати українську класику саме в цій серії.

Володимир Винниченко, "Записки кирпатого Мефістофеля"

"Записки Кирпатого Мефістофеля" — роман морального експерименту, у якому чи не вперше в українській літературі відверто аналізуються стосунки між чоловіком і жінкою. Герой, який хоче позбутися власної дитини, бо не бажає бути батьком. Жінка, яка відмовляється робити аборт. Небажана дитина, що зрештою стає психологічним прихистком для головного героя. Автор тестує своє кредо "роби, що хочеш, коли тебе не мучать докори сумління" та шукає межі особистої свободи у стосунках.

Іван Багряний, "Сад Гетсиманський"

"Ліпше поламати ребра ста невинним, аніж пропустити одного винного" — таким було гасло епохи, в якій жили мільйони українців 1930-х, і саме цей трагічний досвід у своєму романі "Сад Гетсиманський" зображає Іван Багряний. На прикладі життя Андрія Чумака автор детально демонструє, як діяв досконалий репресивний механізм радянської системи, як ця система поневолювала і знищувала людей незалежно від їхніх досягнень, походження, віку чи статі.

Євген Плужник, "Недуга"

Роман показує життя київської інтелігенції та мистецьких кіл 1920-х. Головний герой роману — директор заводу Іван Орловець. Його життя ідеально впорядковане та раціональне: робота, дім, родина, а попереду систематичне будівництво "світлого післяреволюційного майбутнього". Однак, попри позірну стабільність та систематичність, ця конструкція дуже хистка. Одного вечора в опері, куди його затягують друзі, він бачить відому співачку Ірину Завадську. Ця зустріч перевертає життя героя і ставить перед ним питання: якщо нова доба така прекрасна, то чому людина живе сірим, убогим і нещасним життям? Автор розглядає "недугу" того покоління: розрив між ідеалом і дійсністю.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Якої погоди очікувати у Кам’янському 15 вересня

На кам’янчан очікує теплий та сонячний день. Із самого ранку погода буде ясною, але ввечері...

На лівобережжі Кам’янського відкрився "Волонтерський центр"

На лівобережжі Кам’янського відкрився "Волонтерський центр", створений силами громадських організацій "Бджола" та "Фонд розвитку Кам’янського"....

ТОП-3 популярних сучасних книг від Бібліотеки на Шевченка

Сучасні популярні книжки вражають різноманіттям жанрів та тематик, задовольняючи різні смаки читачів та віддзеркалюючи сучасні...

У Кам’янському просять допомогти встановити особу померлого

13 вересня у Кам’янському по вул. Юліана Ступака було виявлено тіло померлого чоловіка, віком приблизно...

Майкл Дуглас розповів, чи безпечно він почувається у Києві під час війни (ВІДЕО)

11 вересня відомий голлівудський актор Майкл Дуглас прибув до України для участі у Саміті перших...