"Неканонічний канон": ТОП-3 книги від Бібліотеки на Шевченка

03 Серпня, 2024 |

Книжкова серія української класики "Неканонічний канон" від видавництва "Віхола" стала справжнім скарбом для шанувальників української літератури, пропонуючи як класичні твори відомих письменників, так і менш відомі, але не менш цінні тексти. Ця серія допомагає зберегти та відновити культурну спадщину, роблячи класичну українську літературу доступною для сучасного читача. Бібліотека на Шевченка пропонує читати українську класику саме в цій серії.

Володимир Винниченко, "Записки кирпатого Мефістофеля"

"Записки Кирпатого Мефістофеля" — роман морального експерименту, у якому чи не вперше в українській літературі відверто аналізуються стосунки між чоловіком і жінкою. Герой, який хоче позбутися власної дитини, бо не бажає бути батьком. Жінка, яка відмовляється робити аборт. Небажана дитина, що зрештою стає психологічним прихистком для головного героя. Автор тестує своє кредо "роби, що хочеш, коли тебе не мучать докори сумління" та шукає межі особистої свободи у стосунках.

Іван Багряний, "Сад Гетсиманський"

"Ліпше поламати ребра ста невинним, аніж пропустити одного винного" — таким було гасло епохи, в якій жили мільйони українців 1930-х, і саме цей трагічний досвід у своєму романі "Сад Гетсиманський" зображає Іван Багряний. На прикладі життя Андрія Чумака автор детально демонструє, як діяв досконалий репресивний механізм радянської системи, як ця система поневолювала і знищувала людей незалежно від їхніх досягнень, походження, віку чи статі.

Євген Плужник, "Недуга"

Роман показує життя київської інтелігенції та мистецьких кіл 1920-х. Головний герой роману — директор заводу Іван Орловець. Його життя ідеально впорядковане та раціональне: робота, дім, родина, а попереду систематичне будівництво "світлого післяреволюційного майбутнього". Однак, попри позірну стабільність та систематичність, ця конструкція дуже хистка. Одного вечора в опері, куди його затягують друзі, він бачить відому співачку Ірину Завадську. Ця зустріч перевертає життя героя і ставить перед ним питання: якщо нова доба така прекрасна, то чому людина живе сірим, убогим і нещасним життям? Автор розглядає "недугу" того покоління: розрив між ідеалом і дійсністю.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Нагороджено переможців виставки-конкурсу "Я люблю Камʼянське"

14 вересня в рамках святкування Дня міста біля Ліцею №16 відбулося урочисте нагородження переможців Регіональної...

Якої погоди очікувати у Кам’янському 15 вересня

На кам’янчан очікує теплий та сонячний день. Із самого ранку погода буде ясною, але ввечері...

Кам’янське проведе в останню путь полеглого захисника Олександра Харитонова

1️1 вересня внаслідок ворожого обстрілу, виявивши стійкість та мужність під час блокування просування противника на...

Відомий спортсмен із Кам’янського здав кров для українських захисників

13 вересня, напередодні Всеукраїнського дня фізкультури, відомий спортсмен із Кам’янського Іван Стефанський здав кров для...

У Кам’янському тимчасово не діятиме трамвайний маршрут №3 (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні, 11 вересня, у зв’язку з плановими ремонтними роботами служби колії комунального підприємства "Транспорт", із...