У єврейській громаді міста розповіли про родину видатного кам’янського фотографа

28 Серпня, 2024 |

Музей "А Ідіше Нешуме" – "Єврейська душа", який діє у благодійному центрі "Бейт Барух" та синагозі "Бейт Реувен", поповнився величезною старовинною фотографією. Про це повідомили в Єврейській громаді міста Кам’янського.

На знімку — родина Бахмутських: Аркадій Петрович, відомий у Кам’янському фотохудожник, винахідник плівкового світлономератора, кореспондент військових газет часів Другої Світової війни, його дружина Рива Львівна Бахмутська, старша донька Ехевет та маленький Петро (нині — один з найактивніших членів єврейської громади, постійний учасник програми "Золотий вік").

Аркадій Петрович Бахмутський народився 28 липня 1910 року в селі Кам’янському. Його батьки були вихідцями з Бахмутки, що на Донеччині, і мали трьох дітей. У родині є традиція передавати імена по чоловічій лінії: дідуся звали Петром Аркадійовичем, батько — Аркадій Петрович, а нинішній член громади — Петро Аркадійович.

У Кам’янському Аркадій закінчив 7 класів школи і, оскільки з дитинства захоплювався фотографією, пішов працювати помічником до приватної фотографії на Базарному спуску поблизу старої прохідної металургійного заводу. Перед війною її закрили, і він перейшов до державного фотоательє №20 на проспекті Пеліна (нині — Гімназичний проспект).

Саме тут майстер і пропрацював все своє життя. У фотоательє пройшло дитинство Петра Аркадійовича. Він згадує, що батько був тут і директором, і фотографом одночасно. З ним творили його учні Фроя Портний, Григорій Аврутін. Також в ательє працювали ретушери, лаборанти, інші фахівці. Тут панувала тепла, душевна, наче сімейна атмосфера.

Цей великий сімейний портрет теж зробили у славетному фотоательє. Відтепер він, обрамлений під старовину, займе гідне місце в експозиції музею історії та культури єврейської громади Кам’янського-Дніпродзержинська.

Раніше ми повідомляли:

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити

Кам’янське долучиться до Всесвітнього дня прибирання

20 вересня Кам’янське, як і вся Україна, традиційно долучиться до Всесвітнього дня прибирання. Акція проходить...

На лівобережжі Кам’янського вирує масштабна пожежа (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 16 вересня, близько 12 години на лівобережжі міста здійнялася пожежа. Несприятливі погодні умови тільки...

Театралізована екскурсія "Верхньою колонією": подорож у минуле Кам’янського

Вечором, 11 вересня, на Соборній площі можна побачити панянок під парасольками, продавців гарячої випічки та...

У Кам’янському тимчасово не діятиме трамвайний маршрут №3 (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні, 11 вересня, у зв’язку з плановими ремонтними роботами служби колії комунального підприємства "Транспорт", із...

ТОП-3 популярних сучасних книг від Бібліотеки на Шевченка

Сучасні популярні книжки вражають різноманіттям жанрів та тематик, задовольняючи різні смаки читачів та віддзеркалюючи сучасні...