Війна та фінансові труднощі: через що стресують українці

Згідно з новими даними ВООЗ, близько 10 мільйонів людей в Україні ризикують мати проблеми з психічним здоров’ям, і ситуація стає все більш напруженою з наближенням зими. Про це нещодавно заявив Ганс Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Про це йдеться у дослідженні Gradus Research "Психічне здоров’я та ставлення українців до психологічної підтримки у воєнний час":

  • 13 % українців визначають свій ментальний стан як незадовільний. Цей показник зріс, порівняно із 2023 роком. Іще 36 відсотків опитаних вважають свій ментальний стан задовільним, а 51% – оцінюють його на середньому рівні.
  • Топ-3 емоцій, які відзначають у себе респонденти: втома (46%), напруженість (44%) і надія (31%). Порівнюючи із 2023 роком, збільшилась кількість тих, хто переживає напруженість, страх, гнів, роздратування, безсилля, розчарування та відчай, й водночас зменшилась частка тих, хто відчуває надію.
  • При цьому причинами відчуття стресу або сильної знервованості останнім часом опитані українці найчастіше називали повномасштабну війну (72%), фінансові складнощі (41%) і соціально-політичну ситуацію в країні (38%).
  • 78% респондентів ніколи не відвідувала психолога/психотерапевта, проте 40% із них не виключають такі звернення у майбутньому. Також 40% за останні півроку відчували необхідність у психологічній допомозі. При цьому лише 8% звертались до спеціаліста, що уже є значно більше, ніж у 2023-му.
  • 41% опитаних декларує довіру послугам з ментального здоров’я, що надаються онлайн. З них 25% – довіряють таким послугам тільки в тому випадку, коли це спілкування з фахівцем офлайн.

 

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити