Уряд збільшив штрафи за вирубку лісу, заготівлю очерету та збір грибів

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила законопроєкт №9665, який посилює кримінальну та адміністративну відповідальність за незаконний обіг деревини.

Зокрема, внесли зміни за:

Вирубка дерев

  1. Відповідальність за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду. – штрафвід 34 до 85 тисяч гривень. За неспроможні сплатити штраф – обмеження або позбавлення волі до трьох років.
  2. За повторний злочин або попередню змову передбачений ще більший штраф –від 85 до 170 тисяч гривень.
  3. Ці дії вчинені на заповідних територіях каратимуться штрафом до 170 тисяч гривень, а спричинення тяжких наслідків коштуватиме порушникувід 255 до 425 тисяч гривень.
  4. Закон запроваджує відповідальність за перевезення, зберігання чи збут дерев, чагарників чи деревиниза відсутності документів, які можуть підтвердити законність їхньої вирубнки.

За це ввели штраф від 510 до 1020 гривень, а для посадових осіб до 5100 гривень.

Заготівля очерету

Також відтепер каратиметься незаконна заготівля очерету – штраф за таке порушення становитиме від 34 до 85 тисяч гривень.

Сінокос та випас худоби

Відповідальність також посилили за самовільне сінокосіння і пасіння худоби на землях державного лісового фонду, не вкритих лісом – штраф від 425 до 850 гривень.

Збиральництво

Самовільне збирання плодів, горіхів, грибів та ягід на землях державного лісового фонду – штраф від 425 до 850 гривень.

Раніше ми повідомляли:

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити