Внаслідок війни населення України скоротилося на 10 мільйонів людей

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну населення країни скоротилося на 10 мільйонів осіб, що становить приблизно чверть від загальної кількості. Таке стрімке скорочення спричинене кількома факторами: масовий відтік біженців, падіння рівня народжуваності та смертність через війну. Ці дані оприлюднила Організація Об’єднаних Націй.

Флоренс Бауер, голова Фонду народонаселення ООН у Східній Європі, заявила, що вторгнення Росії в лютому 2022 року ще більше погіршило наявні демографічні проблеми України.

"Рівень народжуваності різко впав і наразі становить близько однієї дитини на жінку, що є одним з найнижчих показників у світі", – зазначила Бауер.

Вона також наголосила, що для підтримки стабільної чисельності населення цей показник має бути на рівні 2,1 дитини на одну жінку.

Найбільш відчутного удару зазнали сільські регіони України. Через війну в селах залишаються переважно літні люди, що унеможливлює природне відновлення населення.

Зокрема, на Дніпропетровщині за перше півріччя 2024 року народилося 6962 дітей, що ставить цей регіон на третє місце за кількістю новонароджених після Києва та Львівщини. Проте, цей показник значно нижчий у порівнянні з попередніми роками. Ситуацію ускладнює й високий рівень смертності. За перші шість місяців 2024 року в Дніпропетровській області померло 26 374 осіб. Співвідношення народжуваності та смертності — троє померлих на одного новонародженого — є показником глибокої демографічної кризи.

Внаслідок війни населення України скоротилося на 10 мільйонів людей / Фото : УНІАН
Внаслідок війни населення України скоротилося на 10 мільйонів людей / Фото : УНІАН

Крім падіння народжуваності та високого рівня смертності, значний вплив на скорочення населення має відтік біженців. За даними ООН, 6,7 мільйона українців були змушені виїхати за кордон, переважно до країн Європи.

Така ситуація ставить перед країною величезні виклики, і для подолання демографічної кризи знадобляться зусилля на державному та міжнародному рівнях.

Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

Це може вас зацікавити