Батько нагодував дітей грибами: їх життя рятують в Охматдиті
Цілу родину екстрено госпіталізували до київського Охматдиту. У середу, 30 жовтня, до реанімаційного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні із діагнозом "отруєння грибами" госпіталізували сімох дітей з однієї сім’ї. Усі вони – жителі Чортківського району. Шестеро перебували у важкому, й одна !!!– однорічна – у задовільному стані, тобто грибами нагодували навіть однорічну дитину…
За кілька годин двох госпіталізованих дітей транспортували до медзакладу Львова, а п’ятьох — до Охматдиту. Ще одна дитина, яка гостювала у сім’ї, перебуває у важкому стані у Тернопільській обласній дитячій лікарні.
Також постраждав один 59-річний дорослий, який нагодував грибами дітей. У важкому стані його госпіталізували до однієї з міських лікарень.
У МОЗ нагадують, що найнадійніший спосіб вберегти себе від отруєння дикорослими грибами — взагалі їх не вживати.
Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
Як уникнути отруєння грибами: профілактика
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Кому не можна їсти гриби
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Бережіть себе та близьких!