• UA
  • RU
  • Батько нагодував дітей грибами: їх життя рятують в Охматдиті

    Цілу родину екстрено госпіталізували до київського Охматдиту. У середу, 30 жовтня, до реанімаційного відділення Тернопільської обласної дитячої лікарні із діагнозом "отруєння грибами" госпіталізували сімох дітей з однієї сім’ї. Усі вони – жителі Чортківського району. Шестеро перебували у важкому, й одна !!!– однорічна – у задовільному стані, тобто грибами нагодували навіть однорічну дитину…

    За кілька годин двох госпіталізованих дітей транспортували до медзакладу Львова, а п’ятьох — до Охматдиту. Ще одна дитина, яка гостювала у сім’ї, перебуває у важкому стані у Тернопільській обласній дитячій лікарні.

    Також постраждав один 59-річний дорослий, який нагодував грибами дітей. У важкому стані його госпіталізували до однієї з міських лікарень.

    У МОЗ нагадують, що найнадійніший спосіб вберегти себе від отруєння дикорослими грибами — взагалі їх не вживати.

    Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

    Як уникнути отруєння грибами: профілактика

    1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
    2. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
    3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
    4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
    5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
    6. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
    7. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
    8. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
    9. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
    10. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
    11. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
    12. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

    Кому не можна їсти гриби

    Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

    • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
    • дітям до 12 років;
    • людям літнього віку.

    Бережіть себе та близьких!

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram