• UA
  • RU
  • Проблеми з доступом до російських сайтів? Позбудьтесь їх!

    19 Травня, 2022

    Від початку повномасштабної війни сайти з доменом .ru та низка інших російських ресурсів недоступні для українців. Це десятки, навіть сотні тисяч сайтів. Воно й доречно, адже на переважній більшості російських ЗМІ, форумів та соціальних мереж активно поширюється дезінформація та ворожа пропаганда. Нейтральні сайти з корисною інформацією теж попали під “роздачу”, але це вимушена та, головне, виправдана міра запобігти “промиванню мозку” наших співвітчизників.

    Раніше “рунет” був “природним середовищем” для багатьох українців, а для когось взагалі невіддільною частиною повсякденного інтернет-серфингу. Після нападу Росії це змінилося. Багато українців самостійно відмовляються від російського контенту, але через популярність та чисельність російських сайтів, попри заборону, вони й досі виринають у пошуковій видачі Google. Через це виникають проблеми з пошуком необхідної інформації. Недоступні російські сайти займають більшу частину першої сторінки в пошуковій системі навіть у тих випадках, коли запит був українською.

    Надихнувшись статтею з AIN.UA, яка своєю чергою була написана під впливом інструкції від редакторки та блогерки Катерини Ятель в Twitter, редакція МІС ТБ розповідає, як позбутися набридливої присутності недоступних російських сайтів в результатах пошуку Google.

     

    Почнемо!

    • По-перше, треба авторизуватися в Google-акаунті, щоб система запам’ятала всі подальші зміни;
    • Перейдіть до налаштувань через google.com.ua

    • Видаліть з переліку російську та додайте ті мови, які хочете. Не забудьте виставити українську за замовчуванням.

    • Після цього намагайтесь не клікати на підказки від Google, тому що у такому разі сервіс згенерує новий пошук російською. Це псуватиме історію пошуку і впливатиме на майбутні результати.
    • Зайдіть в обліковий запис Google за посиланням. Перейдіть у вкладку «Особиста інформація». Блок «Загальні налаштування в інтернеті» розташований знизу вкладки. Оберіть «Мова».

    • Видаліть зі списку російську та додайте мови, якими користуєтесь. Прослідкуйте, щоб українська була за замовчуванням.

     

    • Також рекомендуємо вимкнути автоматичне додавання мов, адже алгоритми Google можуть знати, що ви володієте російською, і додати її пізніше автоматично.

    • Очистіть кеш і файли cookie у вашому браузері. Для цього перейдіть в історію, натиснувши “Ctrl+H” на клавіатурі та знаходячись в браузері, далі оберіть “Очистити історію”.

    • Перейдіть до вкладки “Розширені” та не забудьте поставити відмітки тому, що треба видалити. Будьте уважні, не видаліть заодно збережені паролі та інші потрібні дані.
    Так, на момент написання цієї статті її автор давно не чистив історію

     

    • На майбутнє під час пошуку клікайте на кнопку «Інструменти» і обирайте мову видачі вручну. Це покращить статистику і переконає алгоритм у тому, що ви не хочете більше бачити результати російською.

    • Щоб вже точно не бачити російську у видачі, можна додатково встановити Chrome плагін «Лагідна українізація» (плагін працює у всіх браузерах на базі Chromium).
    *Тут могла би бути ваша реклама*

     

    • Перевірте, чи не встановлена російська мова також на вашому смартфоні. Для цього перейдіть у загальні налаштування -> «Мова та регіон». Якщо ви побачите серед мов російську – видаліть її. Так ви вже точно доведете Google свою проукраїнську позицію.
    Зображення з сайту AIN.UA

     

    Як звільнитися від російського контенту в YouTube

    YouTube – теж сервіс Google, але позбутися російськомовного контенту так просто не вдасться, адже налаштувань рекомендацій щодо мови, на жаль, немає. Навіть якщо шукати відео українською, все одно сервіс буде в тому числі пропонувати й російськомовне. Алгоритми YouTube – дивна і незбагненна річ, але напевно відомо, що після перегляду хоч одного відео конкретною мовою рекомендації будуть наповнені відео цією мовою. Причина криється не лише в алгоритмі, а в тому, що контенту українською дійсно мало у порівнянні з тією ж російською. Дивлячись україномовних контент-мейкерів, ви робите внесок у розвиток, популярність та майбутнє мови.

    Але це особиста справа кожного. Не все російськомовне – погано, адже гармонія у балансі, а істина завжди десь посередині, особливо в таких питаннях. Бути радикальним простіше, ніж бути розважливим, особливо під впливом негативних емоцій.

    Однак авторці оригінального треду вдалося позбутися російськомовного контенту в YouTube на користь українського. Для цього вона:

    • Видалила з пошуку та історії переглядів усі відео російською (якщо ви активний користувач сервісу, рекомендується просто очистити всю історію разом, щоб зекономити час);
    • Перевірила підписки й видалила всі російські канали (також робіть на свій розсуд, як було сказано вище – нейтральний, розважальний та науковий контент російською не обов’язково шкідливий чи є пропагандою;
    • Цілеспрямовано клікала «Не цікавить канал» на головній сторінці сервісу (це допомагає далеко не завжди, судячи з особистого досвіду редактора цієї статті);
    • Процедуру «не цікавить канал» повторювала регулярно, щоб YouTube не вирішив, що настав час запропонувати чогось російськомовного (процедуру дійсно треба буде повторювати постійно).

    В результаті, за словами Катерини, всього за декілька місяців російський контент зник з її видачі в YouTube.

     

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube, Facebook, Instagram, Telegram

    Долучайтеся, читайте та дивіться новини МІС ТБ на ресурсах: YouTube Facebook Instagram Telegram

    Це може вас зацікавити

    Покращуємо рівень прозорості діяльності Кам’янської міської ради в рейтингу досліджень ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна», – міський голова

    Організація формує Рейтинг прозорості міст України, в якому бере участь і Кам’янське. Сьогодні міський голова...

    16 пожеж та 6 врятованих осіб: яким був минулий тиждень для надзвичайників міста

      За минулий тиждень пожежно-рятувальні підрозділи Кам’янського району здійснили 30 оперативно-рятувальних виїздів, зокрема 16 разів...

    Нокаут у 2 раунді: український боксер Олександр Захожий став чемпіоном Європи

    Український супертяж із Запоріжжя Олександр Захожий (19-0, 15 КО) завоював вакантний пояс чемпіона Європи за...

    Великдень з екзотичними нотками: рецепт ароматної апельсинової паски

    Щороку ми всі з нетерпінням чекаємо на свято Святого Великодня. Цього дня багато родин збираються...

    21 квітня, який сьогодні день, яке церковне свято, чого не можна робити

    21 квітня в Україні День творчості. У вірян вшановують пам’ять преподобної Марії Єгипетської. Іменини святкують...